Kommentit (10)

  1. Eikös se neulasnäytteellä varmistu?

  2. Tuskin kalin puute. ( kirjoitin ensin kalun puute…): Jokin kariste tai muu sienitauti, olivat melko yleisiä vitsauksia viime syksynä.

  3. metsä-masa

    Pohjois-Karjalan ja Kainuun tienvarsi metsiin alkoi-ilmestyä myös viimesyksynä pienialaisia kellastumia mä- taimikoihin. Täälläkin oli veikkauksia kaliumin puutteesta !

    Edellisen noin kaksikymmentä vuotta oli samaa oiretta, mutta se meni kahdessa vuodessa ohi. Suomen ympäristöpalvelu tekee neulasanalyysin hyvin nopeasti, jos ei varmempaa määritystä muualta saa.

  4. Visakallo

    Minusta tuo ei näytä kovin pahalta. Männiköissä vihreys vaihtelee aika paljon. Olisiko syynä ollut tavallista surremmat sateet viime kesänä ja syksynä?

  5. Lähes 100% varmuudella kyseessä on ainoastaan normaaliin kiertokulkuun kuuluva ilmiö. Kuten kuvasta näkee niin on syksy ja 3 tai neljännen neulaskerran neulasten on aika luovuttaa ja karista. Uusimmat neulaskerrathan ovat täysin vihreitä ja elinvoimaisia. Näin kuuluu ollakkin. Nimim. ex asiantuntija

  6. Ainakin Männynversosurmaa on paikoitellen tullut jonkin verran. Yhtenä kesänä vetelimme kymmeniä hehtaareita kuolleita männiköitä sileäksi.
    Hieman epäilin sienen syyllisyyttä, mutta eräänä Elokuun aamuvarhaisena olin paikalla, kun aurinko nsopivasti paljasti sumurajan. Siinä oli surmakkasienen esiintymisraja koko isolla kuviolla.
    Kummasti pojat kiinnostuivat siitäkin taudista.

  7. Kaliumin puutos näkyy yleensä aina voimakkaammin kuusella eli niitten pitäisi olla vaivaisempia kuin mäntyjen. Tossa on muutama kuusentaimikin kuviolla ja niissä ei ainakaan tästä katsottuna ole mitään ihmeellistä vikaa.

  8. 100% varmuudella ei ole kaliumin puutos. Tuskin minkään muunkaan ravinteen. Sienitauti, jota en osaa nimetä. Asialle kannata tehdä mitään, kuuluun normaaliin luonnonvaihteluun. Taimikonhoito lisää ilman liikkuvuutta ja vähentää sienitautien painetta. Taimikonhoito kuitenkin sitten kun se on tarpeen, tässä ei vielä kiirettä.

  9. Tyypillistä vanhimman neulasvuosikerran kuolemista syksyllä.
    Näinhän männyt pudottavat vanhimman vuosikerran melkein joka vuosi.

  10. Edellisen ja Peten kannalla,- normaali tilanne kasvun vaiheessa. Kaliumin puute aiheuttaa männyllä ”kuivuneen” latvuston…

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat