Kommentit (24)

 1. urbo

  Mistä kaikesta…?

 2. Kaikesta syödystä huolimatta

 3. Kunhan katoaa Suomen kesäyöstä!

 4. urbo

  Kauris kuuluu suomen kesäyöhön. Peurat sensijaan ovat vieraslajia ja voisi vähentää minimiin

 5. Susia ja paljon lisää. Noita ei tarvita yhtään lisää vaan petoja kautta linjan paljon lisää noita pois syömään.

 6. Gla

  Ehkä metsästyksen lisääntyminenkin voisi auttaa, vai mitä Jees?

 7. Visakallo

  Ruokintapaikat ja leudot talvet ovat yhdistelmä, joka on monin paikoin räjäyttänyt sorkkaeläinkannat käsistä. Metsästys ei välttämättä yksin riitä pitämään kantoja kohtuullisella tasolla, vaan joudutaan miettimään myös muita keinoja.

 8. Gla, kaada itelles vaan. Jos halajat sinne metsästykseen kuten aiemmin olen ollut havaitsevinani niin siitä vaan! Luonto hoitaisi tuon vaivan vaan huomattavan paljon mukavammin ja huolettomammin petojen avulla.

 9. Metsäkauriin aiheuttamat vahingot on kuitenkin suht. vähäsiä. Valkohännät ja hirvet aiheuttaa varmaan ~99 % taimikkotuhoista. Susien aiheuttamat vahingot on moninkertaisia siihen verrattuna mitä metsäkauriit ehtii tehdä.

 10. Jaa, enpäs ole tiennytkään, että sudet aiheuttavat taimikkotuhoja.

 11. Tuhoja on muitakin kuin taimikkotuhot. Koiran häviäminen suden suuhun on melko arvokas menetys. Niiden tottuminen asutuksiin lisää myös muita kotieläinvahinkoja. Monta tonnia/tapaus. Sillä hinnalla aitaisi jo melkosen alueen taimikkoa.

 12. suorittava porras

  Susi saalistaa tällä hetkellä noin 2% siitä määrästä ,minkä metsästäjät saavat talteen. Kerkiää hirvieläinkanta ryöpsähtää melkosiin lukemiin ,jos odotellaan susikannan kasvua tasolle,josta olisi jotain merkitystä hirvien määrän pienentämiseksi.

 13. Minä kun ammun vain kameralla niin ne tulevat omille maille. Niin kuin rusakon, oravat, fasaanit ym. 😁

 14. Onpas koirista tullut arvokkaita otuksia viime aikoina. Miksi aidata taimikoita kun luonnollinen menetelmä on olemassa? Miksi ei aidata kotieläimiä joita sentään huomattavan paljon vähemmän aidattavaksi? Susi saalistaa nyt mitä saalistaa mutta nekin ovat lisääntyviä eläimiä kunhan annetaan kannan kasvaa. Ja minusta se on suotavaa koska niille ruokaa on luonnossa yltäkylläisyyteen asti.

 15. Meillä yksi isäntä suuttui kaurille söivät emännän viljelmät. Kulkivat lumen aikaan ladossa syömässä. Isäntä meni nukkumaan heiniin haulikon kanssa. Ei näkynnyt keväällä kauriita. Savustettuna liha menee muuten ei.

 16. Rotukoiran hankinta ja varsinkin sen ylläpito on melko tyyristä hommaa nykyään, kun mm. eläinlääkärikulut lasketaan mukaan. Tonni on vielä pieni raha siinä. Vielä rahallista suurempi menetys tulee tietysti omistajalle siitä, jos koirakaveri joutuu hukan suuhun.

 17. Ei mitään suurempaa yleismaallista merkitystä. Enpä olisi uskonut että Puuki lähtee edes tuollaiselle linjalle. Olen itsekkin pari koiraa niiden iän pitänyt alusta loppuun mutta enpä edes vakuuttanut kumpaakaan. Jos haaveri käy se sitten käy. Ja todella, vakuutukset ovat sitä varten. Tunneäly on hukassa todella jos tuo vie mielenterveyden.

 18. Pitää koettaa pittää järki mukana tässäkin. Jos hirvikoirat ei voi toimia susien lisäämisen takia, hirvien lukumäärä lisääntyy eikä vähene. Samoin hirvien liikkuminen ja laumautuminen –> lisää ruoan tarvetta. Niin se vain on käytännössä, ei nykyään enää saataisi ajometsästykseen tarpeeksi porukkaa. Naakimalla metsästäminen on menneiden vuosisatojen metsästysmuoto sekin, joka voisi olla korkeintaan pienen porukan harrastus vieläkin, ei muuta.

 19. A.Jalkanen

  Ruotsissa on ihan tutkimuksin todennettu, että metsäkauris on lähes valkohäntäkauriin veroinen punkkien hautomakone.

 20. Meidänkin pihapiiriin on kauris ilmestynyt. Näkyi riistakamerakuvassa 4.20 pari päivää sitten. Paljon on syötävää yhdelle elikolle luonnossa. Saa nähdä miten käy pihakukkien. Jos olisi ollut sarvet, niin saisi ampua vielä 15. kesäkuuta saakka.
  En todellakaan kaipaa tuollaista punkkilinkoa pihapiiriin.

 21. MIISU4F

  Pikkukaupungin pihapiirissä oli pari talvea takaperin kaurispari. Lunta oli silloin enemmän kuin tarpeeksi ja kova pakkasjakso. Kauriit nukkuin lumikiepeissä talojen lähellä. Kävivät iltaisin ja öisin lintulaudan alla kauraa syömässä. Lopulta talon asukas ruokki kauriita suoraan, koska kireät pakkaset ja luontoihminen.

  Myös kettu kävi kauriiden ruualla ja naapurin kissa- ehkä hiiret kiinnostui myös, niin katti niiden perässä. Päivällä paikalla oli monet linnut, mitä ei yleensä ollut nähty lintulaudalla (kova talvi siis).

  Riistakameraan tuli hienoja otoksia. Kauriit ei palanneet enää kevään jälkeen.

  Mutta asukas on myös metsästäjä, tosin ei metsästysintoinen ollut enää viime vuosina. Joten, jos kauriit olisi olleet metsästystilanteessa toisaalla hollilla, olisi voinut ampua. Nyt kun kova pakkanen ja asutusalue, niitä ruokittiin.

  Pitää viljellä ja varjella, jos ja kun pystyy. Sadon voi sitten korjata toisella kertaa. Eläin pitää aina auttaa pulasta ja kärsimyksestä. Kitumaan ei saa jättää. Ruokkia voi, jos sellainen hätä ja toinen turvaa hakee.

 22. MIISU4F

  … ja kyllä , metsäkauriita ja hirviä on liikaa, kannatan eettistä metsästystä.

 23. Planter

  Kävin raivaamassa saaripalstalla. Viime yönä heräsin kutinaan jalassa, piti käydä irroittamassa punkki. Aamulla löytyi toinen. Nymfejä molemmat. Vaikka on haalarit ja kumisaappaat, niin jostain ne kömpivät iholle ja pysyvät suihkussa käynnin ajankin. Saaressa on pienten hirvieläinten tiheys luokkaa 200 / 1000 ha.

 24. A.Jalkanen

  Punkkien määrän omassa lähiympäristössä voi itsekin laskea vetämällä 1 mx1m kokoista valkoista lakanaa (alareunaan voi ommella kivipainot) pitkin maata ja laskemalla lakanaan tarttuneet määrät muutaman metrin välein.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat