Metsäkauris ja kuusentaimikko

Latvat maistuvat. Seurauksena monihaaraisuutta ja kasvutappiota. Ja syömässä käydään vaikka muutakin ravintoa olisi että välillä kuultava väite että metsäkauris syö kuusia vain kun muuta ei ole tarjolla ei pidä paikkaansa.

Kommentit (9)

 1. Taitaa olla ainoa hirvieläin jolle kelpaa kuusentaimet erinomaisesti. Kohta ei ”kuusettuminenkaan” auta. Kauris on erittäin hyvä lisääntymään ja kanta nousee kohisten.

 2. Kyllä kuusentaimet kelpaavat hirvillekin.

 3. Nehän syö nälkäänsä mettävadelmapuskatkin. Nyt juuri katselin viikolla että kyllä kaikki maistuu. Menihän siinä tietysti joukossa olleet rauduskoivun taimetkin mutta se oli uutta että metsävadelmakin oli oikein hyvin ojan penkasta kelvannut.

 4. Hurjaksi mennyt, jos ei mikään enää säästy syömiseltä. Minä laitan seuraavaan taimikkoon aidan ympärille, hinnasta niin väliä. Mutta olikos se niin, että tuota elukkaa ei edes hirviaita pidättele?

 5. Gla

  Metsäkauriin poistaminen kaatolupa- ja vahinkojen korvausjärjestelmästä perusteltiin sillä, että metsänomistaja voi vaikuttaa ongelmaan. Vaikeata se tietysti voi olla pienehköllä tilalla, kun rajat tulee vastaan, mutta olisiko tilanne silti syy alkaa metsästäjäksi? En tiedä, paljonko kauriit liikkuu eli miten muutaman yksilön vähennys yhdellä tilalla vaikuttaa. Mutta josko yhä useampi aktivoituisi, voisi se jotain jo vaikuttaa. Toki seurat alka heti jäsentensä toimintaa rajoittaa, jos kauriiden määrä alkaa vähentyä ja siihen pitäisi saada muutos. Nyt puhutaan, ihan aiheesta, valkohäntäpeuroista, mutta kauris on myös ajankohtainen asia.

 6. Meilläkin hirvet ovat vuosikausia syönneet vadelmapuskia. (Olen siitä joskus kirjoittanutkin.) Sehän on metsänkasvattajan kannalta erittäin positiivinen ilmiö. Nopeuttaa kuusten kasvua todella paljon kun taimet pääsevät puskien yläpuolelle.

  Koskaan en ole nähnyt hirvien syöneen kuusien taimia. Jos niissä on ongelmia, niin syyllinen saattaa olla kauris tai metsämyyrä. Joskus ehkä metsokin.

 7. Minulla lähti toukokuun lopulla kaksivuotiaasta männyntaimikosta uusi latvakasvus männystä. Mitään merkittäviä sorkan jälkiä en huomannut, mutta mietin että onko kyseessä hirvi, kauris vai jokin kanalintu. Kaikkia noita alueella on. Kuten arvata saattaa taimikko on nyt melko ikävän näköinen.

 8. Metsänomistaja voi itse vaikuttaa kaurisongelmaan, joten sellaista ei pitäisi olla kenelläkään.

 9. Hirvi EI syö kuusta. Jos on kuusentaimista latvat hävinneet, syypää on kauris tai myyrä.

  Ja kuten PekkaPuuntuottaja yllä totesi, niin kauris on kaatolupavapaa eläin. Joten metsästyskortti, aselupa ja ampumakoe kuntoon ja kauriit pataan.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat