Kommentit (17)

 1. Gla

  Toivottavasti saha ei aio hyökätä arvokkaan säästöpuun kimppuun.

 2. Erinomaista Tikkula että Husqvarna päätti tuon ohittaa. Jätin ja pellon väli ei nyt ihan monimuotoisuuden oppikirjasta ole, mutta tästä se lähtee että huomaat asiaa ajatella.

  Luulisi tuolta löytyvän esim. jokunen koivupökkelökin jätettäväksi.

  Ville

 3. (”Peltoni” taitaakin olla tie.)

 4. MIISU4F

  Onko se raita vai rauduskoivu? Tosin haapakin voi uurtua.

 5. Eiköhän tuo haapa vain sittenkin liene. Ei ainakaan rauduskoivu.

 6. Joo haapa, ja toinen melkein samankokoinen jää ton taakse. Aikoinaan kävin sahan kanssa näiden juurella ja suunittelin kaatavani polttopuuksi/ kuiduksi. Päätin sitte antaa kasvaa josko niistä saisi saunapaneli, – laude tarpeet. Nyt kyllä saa. Pituutta ei kyllä ole kuin joku +20 m. Kuvan idea oli kuinka haapa kasvaa sopivalla(omt?) maalla. Jessellähän noita on. Haapa on vaan tollasessa kuusikossa harmittavasti liito-orava magneetti. Reselle: kuvassa kumpareen takana ennen tietä, ” noro” jonka reunamilla 20 koivua, kumpareella 4 lumen katkomaa kuusi pökkelöä ja kuvan vasemmalle puolelle jää leppäryhmä. Eiköhän nämä riitä monimuotoisuuteen?

 7. Tikkula, pidä tikat loitolla niin ei tule liitureitakaan. ne tarvii valmiit kolot. Nuorempana tuli huviteltua ampumalla tikkoja rungolta. Tunnustan lapsellisen hölmöyteni näin julkisesti mutta pitihän sitä pienoiskivääriä johonkin tarkkuuttaa. Normitähtäimellä aika pitkältä. Oppi ampumaan kiväärin avotähtäimillä.

 8. MIISU4F

  Ehkä olisi pitänyt suurentaa heti kuvaa..haavanlehtiä maassa =D =D

 9. Kipi

  Tuollaisia löytyy pihapiiristä useampia, halkaisijat kaikissa yli 0,5m ja kasvavat vaan. Tuossa minun profiilikuvassakin yksi.

  4 kpl on niitä myrskyt kaataneet, mielenkiintoista että kaikki ovat katkenneet n. 10 metrin korkeudesta terveen puun alueelta, vaikka tyvet täysin lahoja, tai sisällä jo multaa mitä muutaman talon läheltä kaatanut. Rautakanki menee heittämällä läpi.

  Myrskyn kaatamista olen kerännyt vain latvaosat polttopuuksi. Jäljelle jääneistä tullut hienoja luonnon monumentteja kun kuori tippuu pois ja tilat hakkaavat reikiä täyteen.

 10. ”Reselle: kuvassa kumpareen takana ennen tietä, ” noro” jonka reunamilla 20 k… leppäryhmä. Eiköhän nämä riitä monimuotoisuuteen?”

  Kyllä riittää ja suoritus täten hyväksytään! Siinä on Tikulla asenne kohdallaan.

  Ville

 11. Heti nurin kun vielä saa kaataa. Syksyllä tuli kaadettua tuollaisia yli 50cm Haapoja ja vähän pienempiä 1.5 hehtaarin alalta monta kymmentä kiintoa muun harvennuksen yhteydessä. Tikan koloja olivat täynnä. Kohta olis joku hörhö liito-oravan tai valkoselkätikan löytänyt alueelta, kun retkeilyreittikin vierestä kulkee

 12. Raivaamassa olen nyt myös törmännyt laadukkaisiin luontaisiin isoihin haapoihin. Ei silti tulisi mieleenkään alkaa niitä sahailla vaikka moottorisahalla hommia teenkin. On ne luonnossa niin komeita katseen vangitsijoita. Tulee kyllä katsottua onko koloja. Vaikka olisikin en kaada. Niin vainoharhainen sentään ole. Katsonkin mielenkiinnolla miten suhtautuu moton kuljettaja näihin. nehän ovat harvennusalueella joten seuraan ilman mitään ohjeistusta mitä tekee.

 13. MIISU4F

  Jees, älä vaan seuraa hiljaa sivusta ja jännää, kaatako konetyyppi luontaiset jättihaavat. Laittaisitko SuojeleSäästä nauhaa ylt ympäri.

  Olentarkoituksella jättänyt es raitaryhmiä uudisalalla jättöpuiksi mutta ennen ilman nauhaa. Johan oli tempun muokkaaja tehnyt ja vielä notkossa, että oli ajellut ryhmän yli ja monta kertaa. Istuttamaan menin, niin johan oli rytöä maassa. Mitä sitten, kasvaahan raita vesoista ihan hulluna ja maapuukin oivaa. (sen takia en raitoja ja isoja pihlajia kaataisi, kun vesoja tulee miljoona)

  Kerroin pomolle, että pitääkö niiden ihan vasiten ajella säästöryhmien yli,,ei ollu eka kerta. Kun jos raivaaja mitä jättää pystyyn se on tarkoitettu pystyyn (ainespuuta siis ei tarkoiteta), kun muu palsta on nuolemalla raivaten rydöstä. On kuulemma jotkut sellaisia veitikoita, kun tykkää haastaa rajoja.. No, siitä viiisastuneena laitan päätehakkuu ennakko- tai uudisala -raivuulla vielä sitä nauhaa…prkl…Yritä siinä itse noudattaa kahta sertifikaattia kun konekuskit huvittelee kokeilemalla, minkä puskan yli vielä pääsee ajamalla nurin ensin =D =D

  Metsälehmus ja tammi, isot tai taimikokoiset, ne nauhoitan aina, kun ne kuuluu säästää muutenkin mutta lehdetönnä koneen kopista ei välttis erota..

 14. Hyvä vinkki Miisu! Näin teenkin ja sitä nauhaakin kun sattuu vielä olemaan edellisen hakkuun jäljiltä. Osto jätti kun kerroin olevani kelojen ja kolopuun säilymisestä huolestunut. Noh, kelot jäi, koivu jossa oli koloja katosi. Pimeällä tehty ylispuuhakkuu ei nauhoista auttanut. Ilmeisesti rymäytetty toinen puu päälle ja mennyt päreiksi.

 15. Käytiin ostomiehen kanssa yksi leimikko rajaamassa. Nauhotin vihreällä kuitunauhalla ison puolilahon koivun jotta motomies huomaa paremmin. Ostomies sanoi, että kyllä se motomies huomaa purusta jos koivu onkin laho. Sanoin että niinhän se huomaa mutta puu ei ole enää pystyssä sen jälkeen.

  Kyllä niillä jättöpuilla ja maapuilla on oma tärkeä merkityksensä metsäluonnon hyvinvoinnille vaikka sitä ei ennen juuri noteerattu eikä kaikki vielä nykyäänkään ota huomioon.

 16. Puuki oikeassa, kyllä niitä mielellään säästäisi. Mutta konetyö on aika vauhdikasta puuhaa ja se mitä sieltä kopista kulloinkin huomataan onkin sitten eri juttu. Tarttis käydä tikapuilla puoleenväliin runkoa nauhat laittamassa. Kun ei oikein enää ole kiipeilyintoa. Pitää kyllä sanoa että on Puukin esimerkin ostollakin hiukan lahoa ollut, päässä!

 17. Hankintana tulee Haapoja jonkun verran tehtyä, jos saa koivun sekaan laittaa. Muuten jää pystyyn. Joskus tullut omiin tarpeisiin sahattua. Ei tule liitureiden pelossa kaadettua, lähistöllä valkoselkätikalle suojeltua aluetta vaan eipä noita ole näkynyt. Metson näkee silloin tällöin haavasta lähtevän. Lämmittää enemmän mieltä kun muutama kymppi tilillä.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat