Kommentit (23)

  1. Kaksi puuta yhden hinnalla 😜

  2. Veikkaan kyllä, että kylvötuppaat on perattu, mutta tyhmästi jätetty usein kaksi samanarvoista tainta jäljelle. Ei vetele!

  3. savo'ttamies

    Varovasti pystyyn jäävää kolhimatta huonompi pois..ei kai tuossa muuta enää voi tehdä.

  4. Kunnollinen tukkimetsä jää haaveeksi.

  5. suorittava porras

    Niin… varovasti pois , jos onnistuu ja pystyyn jäänyt puu kaatuu toispuoleisena (myös juuret) tulen tai lumen painamana ennen seuraavaa hakkuuta . Molemmat nurin , jos suinkin mahdollista . Erikseen toista nyplättäessä , voi tuhoutua ketju ja pahimmillaan jopa laippa .

  6. Päätehakkuu ainoa järkevä tapa mutta antaa lihoa vielä kotvan matkaa.

  7. suorittava porras

    …ja päätehakkuuta ennen harvennetaan vielä kerran .

    Keskellä hirvien talvehtimisaluetta sijaitseva 10 ha:n kuvio , jonka ensiharvennus on käynnissä . Tuolla jossakin jo mainitsin , että poistuma 70-80 mottia a ` 80l/runko ja jääviä runkoja 650-700/ha.
    niiden tilavuus 150-300 litraa ….ja tämä kaikki hirvistä huolimatta….Suurin murhe omistajan kannalta lienee , että on jättänyt taimituppaat harventamatta . Toimintamalli ei ollut väärä sen hetkisen tiedon valossa . Nyt ollaan viisaampia .

  8. Niinpä, tarviihan Grouppi järeää mäntykuitua.

  9. Visakallo

    Kyllähän tuosta vielä kohtalainen tukkimännikkö tulee. Ei toki ole motomiehelle mikään mukava kohde, mutta näitä vaan tulee välillä eteen. Ensiharvennuksen jälkeen tuleekin hyvät arvokasvut, ja toisessa harvennuksessa voi tulla jo yli puolet tukkia. Oksavälit näyttävät riittävän pitkiltä, joten ei tässä tarvitse päätehakkuutakaan maailman tappiin odotella.

  10. suorittava porras

    Tekijän kannalta työmaa on paremmasta päästä . Hyvälaatuistakin puuta löytyy riittävästi . Tarkoituksena on kuitenkin herätellä niitä metsänomistajia , joilla on perkaamattomia kylvömänniköitä . Aina ei käy niin hyvä tuuri , kun tässä . Raivaussahalla on kuvan kaltaiset tilanteet helpompi hoitaa , kun motolla vuosia liian myöhään .

  11. Tuon toisen kun sipasee metrin kantoon niin johan puinti onnistuu. Tikkakin tykkää kun tulee lahopuuta metsään oikein kunnolla. 🙂

  12. pihkatappi

    Hankala laskea, kannattaako aina harvennus, jos tukkiaihioita on hyvin vähän. Harvennuksessa poistetaan kuitupuuta ~7 euroa halvemmalla kuin päätehakkuussa. Jos puuston tukkiosuuden lisäys harvennuksen avulla ei korkojen kanssa kata tuota halvemmalla hinnalla suoritettua hakkuuta, joka myös heikentää hieman kokonaiskasvua, niin sitten ei kannattaisi välissä harventaa. Voisi kasvatella muutamia vuosia, että puustonpääoma kasvaisi niin suureksi, ettei puuston kasvu anna riittävää tuottoa. Mutta jo melko pieni tukkiosuuden lisääminen puoltaa harvennusta ja kuvan perusteella näyttäisi harventaminen selkeästi kannattavalta.

  13. pihkatappi

    Mutta sitten jos tuollaisissa kahden vierekkäisen puun tapauksissa kummastakaan ei ole koskaan tukkia saatavissa, pitäisi motokuskinkin jättää harvennuksessa molemmat puut pystyyn, paremmin tuottaa motteja.

  14. Ihan samaa mieltä pihkatapin kaas. Itse antaisin jopa ohjeeksi ehdottomasti jättää molemmat näistä kaksoisryppäissä.

  15. Miten käy kuvan tilanteessa kun tyvet on käytännössä yhdessä, jos poistaa toisen ottaako toiseen laho?

  16. Virtaa kasvuun ne noin harvakseltaan ainakin saa molemmaat yhdessä kasvaenkin.

  17. Uskon että kaikille motokuskeille sopii sellainen ohje että molemmat jätetään. Mutta usein on vain niin että ensimmäisenä noiden kimppuun.

  18. Noilla kaksosilla on usein yhteinen juuristo, joten kun toisen poistaa, sen juuristo jää eloon ja elättää myös jäänyttä puuta osaltaan.
    Jos olen nähnyt seuraavan kasvukauden aikana kannon kasvaneen lisäpaksuutta ja aavistuksen verran korkeuttakin.
    Savotta sopisi moottorisahamiehelle, joka jättäisi mielellään vain tukkipuuksi kelvollisia aihioita kasvamaan. Vaikka menisi vähän harvaksikin.
    Jos puut eivät kelpaisi tukiksi koskaan, niin avohakkuu käyntiin.

  19. Tuossa käynee sanonta että on maanomistaja enneminkin kuin metsänomistaja.

  20. Ei kai eri siemenestä syntyneillä taimilla ole yhteistä juuristoa? Haarapuullahan tietenkin on, mutta nuo ovat vain erittäin lähekkäin syntyneitä erillisiä puita.

  21. Kuitupuun hinnan takia männikössä kannattaa pyrkiä
    tukin kasvatukseen vaikka tukki% jääkin pieneksi.

    Jokin prosessori+manu yhdistelmä olisi omiaan tuollaisten metsien harvennuksilla.

  22. suorittava porras

    Menetelmä on ” normimotolla” ja puuta kertyy ko leimikosta yli tuhat mottia . Teko alkaa olla jo loppusuoralla .

  23. pihkatappi

    Pohjois-Suomessa viimeisessä pystykaupassa tukin hinta 50 eur ja kuidun hinta 21 eur. Harvennuksella kuitupuu maksanee 14 eur. Jos harvennetaan heikkolaatuista puustoa 14 euroa/motti 50 mottia pois, saadaan tuosta osasta 350 euroa vähemmän euroja, kuin jos päätehakattaisiin heti. Kymmenen motin tukkiosuuden lisäys harvennuksen avulla ei kata edes halvemmalla myydyn kuitupuun osuutta. Mutta tietysti korko on huomioitava ja sitten meneekin laskenta vaikeaksi. Kuitenkin jos harvennuksella ei tukkipuun määrää saada 10 mottia enempää lisättyä, niin ei ainakaan noilla hinnoilla kannata enää harventaa, vaan kasvatella jonkinlainen tukkiosuus tuonne tai pistää kaikki heti nurin, riippuen puustopääoman arvosta ja sen arvokasvusta.

    Useinhan harvennuksella aikaansaadaan paljon parempi tukkipuun osuuden kasvu, tukkiaihioita on useampi sata hehtaarilla ja niiden kasvu paranee harventamalla. Halusin vain tuoda esille, miten raja-arvoa harvennuksen kannattavuudelle voisi etsiä. Muutaman kymmenen tukkiaihion hyväksi koko kuvion harvennusta ei kannata koskaan suorittaa, vaikka tukkiosuus jäisi nollaksi ilman harvenusta. Ja toisinaan metsikön tukiksi kelpaavat puut ovat jo kasvussa edellä, eivätkä hirvittävästi lisää kasvuaan vaikka pienet ympäriltä poistetaankin turhassa harvennuksessa.

Metsänhoito Metsänhoito