Kommentit (7)

  1. Helppo on suunnitella ajourat seuraavassa jatkuvan kasvatuksen hakkuussa, kun ei turha tiheys vaivaa. Ja vielä väittävät, että puustovaurioiden määrä kasvaa jatkuvassa kasvatuksessa. Kysyn vaan miten tuossa saa aikaiseksi puustovaurioita?

  2. Justiinsa tässä lueskelen Tapion Hyvän metsänhoidon suosituksia, ja niissä suositellaan että pienaukon pitäisi olla pyöreähkö, ei pitkänomainen, ja läpimitaltaan 40 metriä tai yli. Muuten reunapuuston varjostus estää taimettumisen. Näyttäisi pitävän paikkansa.

  3. Reunapuuston varjostus vähentää taimien kasvua, ja jos pien- aukko on iso, niin se ei yleensä taimetu ollenkaan (paitsi joillakin turvemailla taimettumiselle otollisissa olosuhteissa ) . Siitäkin on tehty tutkimus ja voi todeta käytännössä sen todeksi hyvin usein.

  4. Gla

    Laitoin joskus tänne Tapanin myrskyn tekemästä aukosta kuvan. Muuten näytti samalta, mutta omt:llä oli enemmän heinää.

  5. Vuosien varrella on noita pienaukkoja tullut tehtyä tarkoituksella jotain puoli tusinaa. Kaikkiin istutettu kuuset. Kahta lukuun ottamatta laikutettu.

    Ilman istutusta parissa kasvaisi heinää, parissa vattua ja vähän pihlajaa, parissa saniaista. Hämmästyttävän huonosti on luonnontaimia tullut, havupuun taimista puhumattakaan.

  6. Joskus tullut mietittyä noiden huonosti metsittyvien laikkujen kohdalla, että mahtaako tosiaan pitää paikkansa arvelut vanhempien puiden ja sienien ilkeydestä.

    Silloin tällöin joku epäilee, että vanhemmat puut pitävät tiukasti kiinni sienijuuristaan ja nuoriso kärsii nälkää.

    Jos näin, on noiden laikkujen luontainen metsittyminen vaatisi jonkinlaisen muokkauksen, mikä katkoisi sienten yhteydet vanhempiin isäntiinsä.

  7. JOS tuohon pienaukkoon tulisi täystiheä taimikko ja siitä nuori metsä, ympärillä näkyvä puusto olisi näkymän perusteella jo katkaisuhoidettava. Kun aukolla jäisi muutaman aarin tupsu, pysyisikö edes pystyssä, mutta kyllä se olisi ympäröivän taimikon keskellä 0-talousaluetta…

Luonto Luonto

Keskustelut