Pirullinen hiirenvirna (aitovirna)

Minulla vajaa 5 ha:n kuusentaimikko, josta kerättiin risut ja nostettiin kannot 2011. Aukolla nyt melko kattavasti hiirenvirnan rotevampaa,valkokukkaista aitovirnaa. Kasvaa verkkomaisena kuusentaimien päälle,vääntää latvuksia mutkalle, kiipeää aina 2m:n korkeuteen. Tiukasti kärhillään kiinni taimissa,revittävä käsin irti. Onko ongelmaa muilla?

Kommentit (6)

 1. Planter

  Sama ongelma oli itsellä OMT pohjaisella multavalla kuusenistustusalla. Toisena vuonna istutuksen jälkeen virna peitti alleen taimet. Aivan yhtenäisenä mattona, ei näkynyt mättäiden paikkoja, eikä taimia. ”Kampasin” taimet esiin pitkävartisella harvapiikkisellä puutarhaharalla.

  Surkean näköisiä, laihoja, olivat taimet ja neulaskatoakin. Onneksi virnaa oli vain muutaman aarin allalla ja parin ”kampauksen” jälkeen lähtivät reippasti kasvuun. Ainakin parimetristä metsävirnaa siinä oli, saattoi olla jotain muutakin. Tiukasti kietoutunut taimien ympärille, työläs poistaa.

 2. tamperelainen

  Roundupia on kerran kokeillut ja kylla vaikutti,mutta pitäisi jo touko kesäkuun vaihteessa ruiskuttaa ja aina vaara taimien vioittumiselle,en ole glyfon käyttöä jatkanut.Toisellakin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla taimikollani havaitsin virnaa.Olen uudistanut kymmeniä aukkoja ja nyt ensi kerran törmään ongelmaan.Epäilin jo että virna leviää taimien välityksellä,mutta kun kasvi ei esiinny muilla,niin kyllä se todennäköisesti maaperän siemenpankista on lähtöisin.Huomasin myös ,että liian innokas heinääminen paransi virnan kasvuoloja.Positiivista on että virna on maaperän typettäjä ja kuusi kasvaa raivoisasti.Tiedä sitten tuleeko mukana näitä boorinpuutteita,toistaiseksi latvukset hyviä

 3. r.ritva

  Hiirenvirna on mielestäni sinipunainen ja pienempi kukkainen.Joku tämäntyyppinen hailakka virna olisi imelävirnaa.
  Aitovirnassa on harvemmassa kukat ja lilaa ja tummaa.Liekö noilla nyt väliä mutta kinttuihin sotkeutuu nää isommat.

 4. tamperelainen

  Tuon imelävirnan kuvaus sopii aitovirnaan ,en tiedä tarkalleen mikä on oikea nimitys.Aitovirna on hiirenvirna selvästi rotevampi ja kaataa kuusentaimen verkollaan vinoon,hiirenvirnan kanssa vielä pärjäisi jotenkuten taimetkin ilman ihmisen apua

 5. Nyt olisi sopiva aika ruiskuttaa RoundUppia. Kuusi jo kestäisi sen vaikutuksen, mutta rehut ei, kun niissä on noin paljon vihreää.

 6. Virna on kelju heinättävä, kun ei riitä pelkkä katkaisu vaan se on revittävä taimesta irti. Hidasta siis. Joillakin pellonmetsitys kohteilla tuota oli ennemmälti. Semmoinen huomio oli mulla, että yhtenä kesänä virnaa saattoi olla runsaasti ja seuraavana ei juuri lainkaan.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut