Pökkelöpönttö

Pökönpätkiä kiinnittämällä sopiviin paikkoihin saa kolotiaisen usein pesimään. Lintu kaivaa itse kolon pökkelöön. Kuvassa pökkelö on suojattu verkolla. Verkkoon on tehtävä reikä ja taitettava reiän kohdalla leikatut päät tarkoin sivuille, ettei jää mitään terävää. Kuvan pökkelöstä lähti töyhtötiaispoikue noin 20.5.2017

Kommentit (4)

  1. Tuota, miten pehmyttä lahopuun tulisi olla, jotta tiaiset saa koverrettua siihen pesän ? Pitääkö olla jo aivan höttöä ?

  2. Yhtä pehmeää ja yhtä kiinteää kuin jääkaapista otettu voi. Puukon pitää painua melko helposti kahvaa myöten. Valkolahottajan tasaisesti lahottama lahopuu on paras, mutta niitä on vaikea löytää. Yleensä jo sammaloituneet maapuut ovat parhaimpia. Tuohen läpi pitää puukolla tuikkia ja tunnustella, että kolon kohta puussa on riittävän lahoa. Reikää pitää vähän möyhentää ja tuohi pitää reiän kohdalta leikata puukolla kokonaan pois. Höttöä ei saa olla.

    Tuossa on turhan isokin pökkelö. Noin halkaisijaltaan 10-senttinen on paras.

  3. metsä-masa

    Pöntön paikkoja löytyy lähes joka metsiköstä, hyvä vinkki ja pöntön malli !

  4. Gla

    Ei tarvi olla pehmeä. Pökkelö kyllä pehmiää nopeasti. Aivan huono ajatus ei ole ensiharvennuksilla muutamien runkojen katkonta metrin tai parin korkeudelta. Samoin järeämmissä raivauskohteissa tms. koivujen kaadon yhteydessä.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat