Kommentit (11)

 1. Näyttää ojalta.

 2. Mottimasa

  Puro pienestä ojasta, joki vähän isommasta. Tuohon töyräälle kun tekisi nuotion ja keittelisi nokipannukahvit, kelpaisi istuskella.

 3. Hieno luontokohde, joka ansaitsee suojelun niin kuin onkin.

 4. pitkät neulaset

  Tammukoita pitäs olla tuossa purossa. Pari kilometriä seurailee puron vartta.

 5. Luontokohde jatkuvan kasvatuksen metsässä.

 6. metsä-masa

  Luontokohde / Luonnontilaisen kaltainen !

  Näkemättä kohdetta on hieman hankala tulkita puronvartta pitemmälle, mutta kuvastakin löytyy jo luonnontilaisuuden kaltaisen kohteen merkkejä.

  Metsäojituksen huippuvuosina 1970 luvun kahden puolen on tehty perkauksia myös luonnonpuroihin, silloin purosta ei haluttukaan tehdä suoria, vaan oiottiin jyrkkiä mutkia virtauksen varmistamiseksi.

  Kuvan perusteella voisi olettaa, että etualalla olisi ojamaa kasoja. Lahopuumäärää, lisääntyy tulevaisuudessa, samoin jaksollisuus. Puusto on kuusta, hieskoivua ja harmaaleppää.

  Yleinen huomio näissä luontokohteissa on mitä sisältää vierimetsät ja lähialueet. Jos paikkanunnalla kuvan puro olisi harvinaisuus, eikä purouomaa olisi perattu merkittävästi, siitä voisi muodostua 10 pykälän mukainen luontainen pienvesi, puro.

 7. Visakallo

  Itselläni on vastaavan oloinen puro, (kartassa nimetty oikein joeksi) vajaan kilometrin matkalta vanhana tilan rajana. 60-luvulla puron uoma on perattu ja syvennetty samalla jyrkät mutkat oiottu. Sen seurauksena tilan raja ei nyt kuljekaan koko matkaa nykyisessä vesiuomassa, vaan muutamassa kohdin kuivalla maalla entisen uoman kohdalla. Tästä johtuen meillä rajanaapureilla on nyt pieniä maapalasia kahden puolen puroa! Tänä päivänä puro näyttää paikoitellen kyllä hyvinkin luonnonmukaiselta, mutta todellisuudessa on kaikkea muuta.

 8. Onko poikkeava pienilmasto?

 9. pitkät neulaset

  Kirveskantoja,lahopuuta ja tuo luonnonpuro. Kynttiläkuusia ja ryssänpäämättäitä. Pahkoja ja kääpiä. Öttiäisistä ja pieneläimistä ei tietoja. Riista liikkuu tuota juottia pitkin. Poroja ja kuukkeleita olen nähnyt.

 10. pitkät neulaset

  Niin ja kobolttia ehtivät tuolta joskus.

 11. metsä-masa

  Metso-ohjelmaan valitulla pienvesien lakikohteilla tärkein valintakriteeri on sen ekologinen laatu. Metsätalouden kannalta vähäpuustoisille kohteille tukea ei myönnetä.

  Purot ja tonko- on luonut mielenkiintoisia kalanpyynti paikkoja silloin kun puro on ollut kankaiden välissä kivikkoisena ja kovapohjaisena.

Luonto Luonto

Blogit ja Kolumnit

Kuvat