Suden jäljet hangella

Kerroinkin alkutalvesta 2-3- suden laumoista jotka kiertelee hirvien talviruokailupaikoilla. Nyt näyttääkin, että siitä laumasta on jäänyt yksi susi kiertämään noin 30 ha:n aluetta.

Pääkuvassa tuoreemmat jäljet ja vieressä n. kaksiviikkoa aiemmin syntyneet jäljet. Tällä yksinäisellä sudella näyttää olevan sama kulkureitti.

Pää- ja lisäkuvan välissä on vain metsäautotie, nyt hirviaita ja taimikko on sanut olla rauhassa. Nyt vaikuttaakin siltä, että luonto hoitaa ylisuusta hirvikantaa.

Kommentit (12)

 1. Vasemman puoleisia sanoisin kylläkin ilveksen jäljiksi.

 2. Panu
 3. metsä-masa

  Tässähän tietous tarkentuu kun kuvia vertailee ammatti henkilöiden näkemyksiin, kiitos siitä. Kuva on tarkemmalle tarkastelulle hieman heikko, kun hangen päällä oli vain ohut kerros pehmmeeää pakkaslunta, kuvattu aamulla ja lumi heijastaa vastavaloa takaisin, eli varpaan kynsien kuopat ei erotu

  Tarkemmassa jälkien tarkastuksessa kyllä näkyi neljän varpaan ja niissä päässä vahvan kynnen raapaisu hangella. tuoreita jälkiä olisi ollut hieman selvempiäkin, mutta haalusin saada vertailu kohdaksi myös ne kaksi viikkoa vanhemmat jäljet samaan kuvaan, molemmissa jäljissä oli yksittäisen suden jäljet.

  Sopivasti märkä multapintainen tie taltioi huomatavasti selvemmin ja tunnistettavammin varpaiden, vahvojen kynsien ja kulmiltaan pyöristyneen polkuanturan kolmiomaisen muodon.

 4. Ei tuo jälkien erottaminen aina helppoa ole. Yksittäisen tassun painalluksen lisäksi voi tarkastella liikkumistapaa, jälkijonoa ym. Ilveksellä on tapana jonkin verran mutkitella ja pysähdellä ja joskus myös pyöriskellä pienellä alueella. Susi liikkuu suoraviivaisesti pitkiä matkoja, vuorokaudessa helposti yli kymmenen kilometriä. Tämä tapa erottaa sen myös koirasta. Koira poukkoilee ympäriinsä ja haistelee joka kuusen oksan. Yksittäisen tassun jäljestä olen päätellyt vetämällä suoran reunimmaisten kynnenjälkien tyvestä tyveen ja jos keskimmäiset polkuanturat jää suoran ulkopuolelle, jälki on hyvin todennäköisesti suden. Pelkkä koko ei sano mitään, koirilla voi hyvinkin olla samankokoiset tai suuremmat jäljet.

 5. Ei ole suden jälki !

 6. A.Jalkanen

  Mulle tulee mieleen ahma.

 7. Ilves

 8. A.Jalkanen

  Vasemmalla näkyy jäljessä viisi varvasta mikä viittaisi ahmaan.

 9. Kyllä se on risteytys, kun yksi jälki on erilainen. Ihan niin kuin korpimetsokin . Ahma ja ilves olleet asialla kimpassa.

 10. metsä-masa

  Ilves, ahma ja susi, kaikilta kolmelta petoeläimeltä tällä alueelta on havaintoja. Kuvassa oleva lumijälki muistuttaa minustakin nyt ilvekseltä, seuraavaksi ahmalta ja lopuksi tulee tunne, että onkohan se sittenkin susi, kun vertasin niitä petotutkijan kuviin.

  Ahman voisi jättää pois laskuista kun ahmalla on viisi varvasta, mutta sitten ilves vai susi ?

  Männyn taimikon vartiointi on hoitunut varsin hyvin, kun hirvienn talvijotos on siirtynyt toisaalle ja hajonnut.

 11. suorittava porras

  Ilves …ilman epäilyksen häivää.

 12. metsä-masa

  Kiitos, kaikille sain hyödyllisiä vihjeitä jälkien jättäjään ja peukkuja …suorittava porras !

Luonto Luonto

Kuvat