Kommentit (8)

 1. Kantovesoissa on ensimmäisenä vuonna usein valtavat lehdet ilman tuhkaakin. Siellä on ison puun juuristo antamassa puhtia kasvamiseen.

 2. Kantovesoissa tosiaan usein suuria lehtiä. Kuivuusko jo vaivaa kun lehti reunoilta kärsinyt. Taas on kesä, että monilla paikoila kuivuus on suurin kasvua rajoittava tekijä. Pohjoisessa kesä on ollut myös poikkeuksellisen kylmä.

 3. Ammatti Raivooja

  Lehden koko tulee typestä, josta ei ole pulaa. Tuhkassa ei ole typpeä, joten sitä on maaperässä tässä tapauksessa tarpeeksi ja tuhka on lisänny kasvua fosforin ja muiden tärkeiden ravinteiden osalta mutta tuhka on 0-6-10 ja puiden lannoitteet jotain luokkaa n. 20-5-24 eli olisko kaliumin puute tässä räjähtäneen kasvun lehden ulkoreunan kellastumisen syynä? Tietysti jos kyse on kantovesasta isosta puussa ni varmaan vaikeampi arvioida tuhkan vaikutusta.

 4. Mottimasa

  Alkukesä juhannukseen asti oli niin erinomainen puulle että vanhakin koivu kasvatti lehdet puolta suuremmiksi kuin normaalikesinä. Yli 5cm oli lehden halkaisija molempiin suuntiin.

 5. Luultavasti kuivuus on tänä kesänä syynä lehtien reunojen tilaan.
  Puiden ravinteiden käyttöön vaikuttaa niiden oikea suhdekin eikä vain määrät.

 6. Joskus on ollut lukijakisaa esim APU-lehden lukijoilla ja ison koivunlehden kisassa löytyi – ellen väärin muista, reippaasti yli 20 senttisiäkin lehtiä.
  Kantovesoista ne tulivat ja hyvin usein hieskoivuista. Katselin silloin mielenkiinnolla noita lehtiä ja helppo oli löytää lehtiä, jotka peittivät kämmenen ja sormet.

 7. Ammatti Raivooja

  Joo, oikeat suhteet on tärkeät. Lehti näyttää myös normaalia kurttuisemmalta mikä on aina viite jostain epätasapainosta. Tuhkalla saadaan ph:tä ylöspäin ja tuhka on hyvää pihassa nurmikolle sekä perennoille, jotka tarvitsevat neutraalimpaa ph:tä ku meillä luonnostaan on. Varsinkin turvepuhjaisessa kasvualustassa ph voi olla erittäin matala ja tuhka nostaa ph:ta, josta koivu käsittääkseni hyötyy myös, koivun lannoitehan eroaa muista kalkin osalta. Mutsjoo, kaliumia tuhkasta ei pysty hyödyntämään kaikkea. PK-lannotushan kasvattaa juuria ja hedelmiä, kuvan koivu on lie saanu juuriston hyvän kuntoon kun on saanu imettyä holtittoman määrän typpeä. Siellä missä on tuhkalannoitusta on paljon typpeä maassa.

 8. Joo, lehden ulkonäkö voi johtua kaliumin puutteesta suhteessa typen määrään. Tuhkalannoitusta voi olla sielläkin missä ei ole paljon typpeä maassa mutta silloin tarvittaisiin lisätyppeäkin.

Metsänhoito Metsänhoito