Alppimaja tehtiin kertopuusta

Maja muodostuu kolmesta moduulista, jotka on rakennettu lvl-levyistä.

Alppimajan moduulit tuotiin rakennuspaikalle helikopterilla. (Kuva: Metsä Group)
Alppimajan moduulit tuotiin rakennuspaikalle helikopterilla. (Kuva: Metsä Group)

Suomalaista kertopuuta on hyödynnetty tehokkaasti uudessa sveitsiläisessä alppimajassa. Lötschenpasshütte-hotellin 2 690 metrin korkeudessa sijaitseva saunamaja rakennettiin kokonaan Metsä Groupin Kerto lvl -levyistä. Kerto lvl on havupuuviiluista liimattu järeä palkki tai levy.

Maja muodostuu kolmesta moduulista, jotka on rakennettu lvl-levyistä. Ulkopinnat ovat peitetty valkoisella, lasikuidulla vahvistetulla muovilla. Näin rakennuksesta saatiin täysin säänkestävä. Sisäseinät on tehty kertolevyistä muutamia kylpyhuoneen osia lukuun ottamatta.

”Kerto LVL Q-levyt vastasivat kaikkia teknisiä vaatimuksiamme: ne ovat lujia mutta kevyitä ja ekologisia. Lisäksi niillä voidaan rakentaa paloturvallisesti ja kosteudenkestävästi. Insinööripuupohjaiset levytuotteet myös nopeuttavat rakentamista”, majan rakennuttaja Roger Bernet kertoo.

Pinta-alaa on kaikkiaan noin 45 neliöitä, majassa on sauna, rentoutumistila ja kylpyhuone. Maja lämpiää kiukaalla, suihkuvesi sulatetaan vedestä ja sähkö tulee tuuliturbiinista.

Maja on kestänyt myös alppien ääriolosuhteissa.

Moduulit rakennettiin tehtaalla noin neljässä viikossa. Rakennuspaikalle ne kuljetettiin helikoptereilla, missä maja koottiin muutamassa tunnissa. Rakentaminen maksoi vajaat 90 000 euroa, mikä on noin puolet normaalin hotellihuoneen rakennuskustannuksista Sveitsissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat