Alvit saa vastakin ilmoittaa paperilla

Verohallinto ei voi pakottaa netitöntä metsänomistajia ilmoittamaan arvonlisäveroja sähköisesti.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut laki pakottaa oma-aloitteisten verojen sähköiseen ilmoittamiseen. Laki koskee myös arvonlisäverovelvollisia metsänomistajia, joten tämän vuoden arvonlisäverot pitäisi ilmoittaa sähköisesti vuoden 2018 helmikuussa.

Tällaisen viestin antoi myös verohallinto, joka helmikuun lopulla lähestyi kirjeitse kaikkia viime vuonna puuta myyneitä metsänomistajia. Sanoma oli huomattavan yksiselitteinen:

”Muistathan, että arvonlisäveroilmoitukset vuodelta 2017 ja sen jälkeisiltä vuosilta on annettava sähköisesti…”

Paperilomaketta voisi samaisen kirjeen mukaan käyttää vain erityisestä syystä. Esimerkkinä mainittiin, ettei paikkakunnalla olisi toimivaa internet-yhteyttä. Lähin tällainen paikka lienee Pohjois-Koreassa.

Kirje on herättänyt syvää huolta. Jyväskylän seudun metsänomistajat ry:n puheenjohtaja Reijo Lindström piti verottajan linjausta kohtuuttomana iäkkäille metsänomistajille.

”Esimerkiksi yhdistyksessämme on kymmeniä jäseniä, joilla ei ole nettiyhteyttä.”

Asiantuntija Liisa Pulkkinen verohallinnosta toteaa, että maininta internet-yhteyksien puuttumisesta oli vain esimerkki.

”On totta, että laki pakottaa arvonlisäverojen sähköiseen ilmoittamiseen, mutta lakiin ei liity sanktioita. Ihmiset, joilla ei ole verkkoyhteyttä tai eivät osaa sellaista käyttää, voivat edelleen ilmoittaa arvonlisäverot paperilomakkeella.”

Arvonlisäverolomakkeet ja verojen maksamiseen tarvittavat viite- ja tilinnumerot saa postitse, kun soittaa verohallinnon palvelunumeroon.

Pulkkisen mukaan paperilomakkeiden käyttäjiä pyritään markkinoinnin keinoin jatkossa ohjaamaan sähköiseen verojen ilmoittamiseen, mutta pakollista siitä ei ole tulossa.

Nollavuosina ei tarvitse ilmoittaa

Sen paremmin arvonlisävero- kuin metsäveroilmoitustakaan ei tarvitse jättää, jos verovuonna ei ole ollut metsätalouden tuloja tai menoja.

”Metsäveroilmoituksen 2C-lomake tosin on tehtävä, jos metsänomistajalla on aiemmilta vuosilta menovarauksia tai metsävähennyksiä, vaikka verovuonna metsässä ei olisikaan tehty mitään”, selventää ylitarkastaja Kari Pilhjerta verohallinnosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa