Essayah: ”Susi on pidettävä ihmisarkana”

Ministeriöstä tyrmistyttiin oikeuden karhulupapäätöksistä, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.

Ilves ja karhu ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitan kantaa voidaan vahvistaa, mutta pitää silti vahingot kurissa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoo. (Kuva: MMM)
Ilves ja karhu ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitan kantaa voidaan vahvistaa, mutta pitää silti vahingot kurissa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoo. (Kuva: MMM)

Korkein hallinto-oikeus linjasi hiljattain, että Riistakeskuksen viime vuonna myöntämät kannanhoidolliset karhuluvat olivat laittomia. Päätöksen jälkeen maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti, että nykymuotoinen kannanhoidollinen metsästys päättyy tähän vuoteen.

”Oikeuden päätös otettiin ministeriössä vastaan tyrmistyneinä”, totesi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) Metsästäjäliiton seminaarissa tänään torstaina.

Jos karhun metsästys kielletään, karhujen määrä lisääntyy ja kohtaamiset ihmisten kanssa lisääntyvät. Essayahin mukaan tästä on varoittava esimerkki Romaniasta, jossa karhun metsästys on kielletty. Kiellon jälkeen kanta on kasvanut, kohtaamiset lisääntyneet ja kuolemantapauksia on sattunut.

Ministerin mukaan hallituksessa on kuitenkin tartuttu toimeen. EU-vaikuttaminen suurpedoista on aktiivista, ja komissio on itsekin tarttunut esimerkiksi susikysymykseen käynnistämällä asiasta tiedonkeruun.

Ministeriössä on myös valmisteltu uusi susiasetus, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Essayahin mukaan tarkoitus on mahdollistaa susien kannanhoidollinen metsästys.

”Sille on tarvetta. Susi on pidettävä ihmisarkana.”

Essayah kertoo, että asetuksesta on pyritty tekemään sellainen, että jatkossa kannanhoidolliset luvat kestävät oikeuskäsittelyt.

”Tämä hallitus ymmärtää metsästäjiä”

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jenna Simula (ps) luottaa, että suurpetopolitiikka tulee muuttumaan.

”Tämä hallitus ymmärtää oikein hyvin metsästäjiä. Meillä on nyt historian metsästäjämyönteisin hallitus”, Simula sanoi.

Hän muistutti hallitusohjelmasta, johon on kirjattu esimerkiksi suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen turvaaminen. Nyt on vain haettava keinot, joilla tämä onnistuu.

Yksi asia, jota voidaan tarkastella, on luvista valittaminen.

”Sitä pitää tarkastella, ketkä ovat oikeutettuja luvista valittamaan”, Simula totesi.

Kommentit (2)

  1. Tämä kyseinen nais olento on todella hyvä esi merkkii mitä tullee kun uskoo satuihin ei faktoihin ja erittäin hyvä osoitus siitä ettei päätäntä tehtävissä tarvitse osta omaa alaansa. Eli ministeriksi pääsee käytännössä ketä vaan hihhuli, vaikka ei olisikaan pätevyyksiä. Nykyään ei pääsee edes siivojaksi jollei ole papereita.

  2. Korpituvan Taneli

    Vihdoinkin ministeriössä on jotain järkipuhettakin. Tähän astihan siellä on vain suojeltu ja suojeltu, ajattelematta onko tarvetta.
    Suurpetokantoja pitää selvästi laskea muuten loppuu maaseudulta eläinten pitomahdollisuus ja lopulta käy asuminenkin mahdottomaksi. Nyt jo lapset ovat vaarassa koulukuljetusta odottaessaan.
    Esi-isät jättivät meille perinnöksi maan jossa kenenkään elinkeino tai henki ei ollut uhattuna suurpetojen takia. Tämän sukupolven kerrostaloasukkaat ovat ehdoin tahdoin turmelleet tämän esi-isien perinnön. Se on helppoa suojella kiviseinien sisältä suurpetoja.

Harrastukset Harrastukset