EU-parlamentti: Metsäenergia ei ole uusiutuvaa

Seuraavaksi uusiutuvan energian direktiivistä neuvotellaan EU:n komission ja jäsenmaiden välillä.

EU-parlamentin mukaan suoraan metsästä tulevia puun osia eli energiapuuta ja hakkuutähteitä ei enää kokonaisuudessaan katsota uusiutuvaksi energiaksi, eikä niitä voi laskea EU:n uusiutuvan energian tavoitteisiin.

Parlamentin kannassa metsäenergian käytölle asetetaan aluksi katto, joka vastaa vuosien 2017–2022 keskiarvoa. Katon ylittämää määrää ei katsottaisi uusiutuvaksi energiaksi, eikä se olisi laskettavissa uusiutuvan energian tavoitteeseen. Vuoden 2030 jälkeen metsäenergia olisi kokonaisuudessaan uusiutuvien energioiden ulkopuolella.

Metsäteollisuuden sivuvirrat laskettaisiin sen sijaan jatkossakin uusiutuvaksi energiaksi.

Parlamentti äänesti tänään kannastaan uusiutuvan energian direktiivin muuttamiseksi.

MTK ilmaisi tuoreeltaan pettymyksensä.

”Parlamentin kanta on kestämätön ja todellisuudesta vieraantunut. Täysin käsittämättömäksi äänestystuloksen tekee se, että Venäjä käy parhaillaan hyökkäyssotaansa myös energialla tavoitteenaan EU:n yhtenäisyyden murtaminen. Tätä tavoitetta parlamentin kanta toki tukee”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

MTK huomauttaa, että toteutuessaan parlamentin linjaus vaikeuttaisi erityisesti nuorten metsien hoidossa syntyvän energiapuun sekä hakkuutähteiden hyödyntämistä energiaksi.

Parlamentti hyväksyi myös näkemyksen vanhojen metsien sekä avohakkuukohteiden välttämisestä energiapuunhankinnassa. MTK:n mukaan vaikutukset saattavat koskea hyvin laajoja alueita tavallisissa talousmetsissä.

Seuraavaksi direktiivistä neuvotellaan komission ja neuvoston eli EU:n jäsenmaiden välillä.

Tarkennettu EU-parlamentin kantaa 15.9.2022 klo 9.17

Kommentit (2)

  1. Todella hyvä homma! Kiitos Ville, Sirpa ja Silvia, kun pidätte meidän puolia ja otatte taloudellista vastuuta idealismistanne! Kyllä meillä suomalaisilla on varaa tähän! Tällä menolla joudumme seuraavaksi ostamaan jokainen suomalainen päästöoikeuksia hengittämistä varten. Pierun eli metaanin päästökerroin on toki isompi, mutta saksalaiset saivat sen onneksi sovitua kestäväksi.

  2. Tämä on meidän äänestäjien valinta miten meidän edustajat päättää.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat