Finsilva merkitsee ja suojaa metsäkanalintujen pesiä

Tavoitteena on auttaa pesinnän onnistumisessa, yhtiöstä kerrotaan.

Metsätalousyhtiö Finsilvan mailla kartoitetaan metsäkanalintujen pesiä loppukevään aikana. Tarkoitus on merkitä pesät, jotta niitä osataan varoa maanmuokkauksessa. Samalla pesät suojataan pienpedoilta.

”Tavoitteena on auttaa metsäkanalintuja onnistumaan pesinnässä, jotta kannat kasvavat. Kyse on aktiivisesta luonnonhoidosta, jonka avulla Finsilva turvaa ja lisää metsien monimuotoisuutta”, yhtiön maankäyttöasiantuntija Petri Manninen sanoo.

Pesät etsitään koulutettujen lintukoirien avulla. Aluksi seisova lintukoira paikallistaa pesän hakkuuaukean ryteiköistä. Pesä merkitään kepillä, jonka päässä roikkuu huomionarua, jotta metsäkoneen kuljettaja osaa varoa pesäpaikkaa. Merkitsemisen jälkeen pesä ympäröidään 20–25 metrin etäisyydeltä saippualla ja värikkäällä paperinauhalla.

”Maahan vuoltu saippua peittää lintujen hajun ja sen on aiemmin todettu toimivan pesien suojaamisessa pienpedoilta. Paperinauha luo visuaalista pelotetta”, Manninen kertoo.

Merkintöjä tehdään Keski-Suomessa Saarijärvellä, Uuraisilla, Äänekoskella ja Viitasaarella suunnilleen toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin saakka. Kohteet sijaitsevat Finsilvan omistamilla metsäaloilla, jotka on arvioitu metsäkanalintujen pesinnän kannalta potentiaalisiksi ja joilla tehdään kevään ja kesän mittaan maanmuokkaustöitä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto