Havainnot pohjansirkuista yllättäneet iloisesti

Kansainvälisesti uhanlaiseksi luokitellun linnun kanta saattaa olla elpymässä.

Pohjansirkusta on 2000-luvulla tullut Etelä-Suomessa  harvinaisuus, mutta nyt niitä on nähty etelärannikollakin selvästi aikaisempia vuosia enemmän. (Kuvaaja: Sami Tuomela)
Pohjansirkusta on 2000-luvulla tullut Etelä-Suomessa harvinaisuus, mutta nyt niitä on nähty etelärannikollakin selvästi aikaisempia vuosia enemmän. (Kuvaaja: Sami Tuomela)

Suomessa on elo-syyskuussa havaittu poikkeuksellisen runsaasti ja laajalla alueella pohjansirkkuja. Tiira-lintutietopalveluun on ilmoitettu havaintoja useita kertoja enemmän kuin minään aiempana vuotena tällä vuosituhannella, Birdlife Suomi tiedottaa.

Etelä-ja Länsi-Suomessa harvinaiseksi käyneeseen lintuun on voinut viime viikkoina törmätä lähes koko Suomessa. Havainnot antavat toivoa kannan elpymisestä.

Pohjansirkku on Suomessa ja koko levinneisyysalueellaan taantunut laji. Suomen kanta väheni 1970-luvun lopulta 2010-luvulle jopa 80 prosenttia. Kansainvälisesti pohjansirkku onkin luokiteltu uhanlaiseksi.

Pohjansirkkujen runsaus tänä syksynä johtunee ennen kaikkea onnistuneista pesinnöistä. Myös lajin kevätmuuttoaikaan osuneet otolliset itävirtaukset lienevät tuoneet Suomeen pohjansirkkuja aiempia vuosia enemmän.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat