Raivotautirokotteiden lentolevitykset alkavat kaakkoisrajalla

Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti raivotaudista vapaa maa.

Ruokavirasto aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle huomenna tiistaina. Lentolevitykset jatkuvat noin kuukauden ajan, ja tavoitteena on estää metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti raivotaudista vapaa maa.

Rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle. Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä.

Syöttien pudottamista pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään. Jos syöttejä kuitenkin löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta tulisi ilmoittaa Ruokavirastoon.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Maastossa löydettyihin syöttirokotteisiin ei saa koskea, koska pienpedot jättävät syötit syömättä niihin tarttuva ihmisen hajun vuoksi. Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet on kuitenkin hyvä suojakäsineitä käyttäen siirtää metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin.

Rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästettyjä kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja on tärkeää lähettää Ruokavirastoon seurantatutkimuksiin. Erityisesti näytteeksi toivotaan kuolleena löydettyjä tai sairaana lopetettuja eläimiä raivotaudin seurantaa varten.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat