Hiilipörssi avautui ennallistamaan soita

Luonnonsuojeluliiton palvelussa voi tasata omaa hiilijalanjälkeään.

Suomen luonnonsuojeluliitto on avannut palvelun, jossa voi maksaa ojitetun suon ennallistamisesta. Ajatuksena on, että näin voi samalla tasata omaa hiilijalanjälkeään.

Hiilipörssi toimii verkossa osoitteessa hiiliporssi.fi. Esimerkiksi hehtaarin ennallistamissijoitus maksaa 800 euroa, mikä vastaa noin viidesosaa suomalaisen keskimääräisestä hiilipäästöstä koko elinaikana. Pienin mahdollinen sijoitus on 50 euroa.

”Ojitetun suon ennallistaminen pysäyttää turpeen lahoamisen ja siten hiilivuodon suolta. Samalla turpeen kasvu palautuu ja suo alkaa sitoa jälleen hiiltä, sen sijaan että luovuttaisi sitä ilmakehään”, kertoo Hiilipörssin perustamista koordinoinut Heikki Susiluoma Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Hiilipörssiin tehdystä sijoituksesta ohjataan osuus paikalliseen luonnonsuojeluun ja ennallistettavalla suolla paikallisesti toteutettavaan ympäristötaiteeseen.

”Suomessa on noin kaksi miljoonaa hehtaaria ojitettuja soita, joilla metsän kasvatus on taloudellisesti kannattamatonta. Näiden soiden kannattavin käyttömuoto on ennallistus. Työsarkaa Hiilipörssillä siis riittää”, Susiluoma toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat