HS: Tarkin laserkeilaustieto luvan taakse

Uudesta aineistosta tuotetaan vähemmän tarkka versio, joka on edelleen vapaasti käytettävissä.

Lähinnä metsävaratiedon keruuseen tarkoitettu laserkeilaus tuottaa niin tarkkaa tietoa, että se muuttuu ainakin osittain luvanvaraiseksi turvallisuussyistä, kertoo Helsingin Sanomat.

Maanmittauslaitos käynnistää ensi keväänä laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman, jossa kartoitustiedon eli pistepilven tiheys kymmenkertaistuu nykyisestä. Tarkoitus on kartoittaa koko maan metsät kuudessa vuodessa.

Laserkeilauksessa tuotettu tarkempi tieto muuttuu samalla salaiseksi, ja sen käyttö vaatii erillisen luvan. Tähän asti kaikki mittaustieto on ollut vapaasti käytettävissä.

”Sitä saa kyllä käyttöön, mutta se tullaan harkitsemaan, saako sitä ihan kaikki käyttöönsä ja kaikilta alueilta. Siitä ovat menettelytavat vielä auki, mutta sen voin sanoa, ettei se ole samalla tavalla avointa aineistoa kuin tämä nykyinen harvempi aineisto”, sanoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitoksen maastotietotuotannosta.

Uudesta aineistosta on kuitenkin tarkoitus tuottaa vähemmän tarkka versio, joka olisi nykyiseen tapaan kaikkien vapaasti käytettävissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Blogit ja Kolumnit

Kuvat