Ilmatieteen laitos: Tuhoriskeihin kannattaa varautua puulajeja valittaessa

Laitoksen tuore selvitys kertoo, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on Suomen metsiin.

Ilmastonmuutos voi lisätä Suomen metsien kokonaiskasvua, mutta myös metsätuhoriskien uhka voimistuu selvästi, Ilmatieteen laitoksen selvityksessä todetaan. Etenkin kuusimetsien kohdalla epävarmuus kasvaa.

”Muuttuviin tuhoriskeihin kannattaa varautua esimerkiksi puulajivalintoja miettiessä. Kuusi ei hyödy lämpenemisestä samalla tavalla kuin muut puulajit ja on lisäksi altis monille metsätuhoille”, tutkija Ilari Lehtonen Ilmatieteen laitokselta.

Lehtonen muistuttaa, että esimerkiksi esimerkiksi hyönteistuhojen riski voi vuosikymmenten aikana muuttua paljon: tänään epätodennäköiseltä tuntuva tuho voi olla todennäköinen 50 vuoden päästä.

Selvityksen mukaan lämpötila on Suomessa noussut tähän mennessä noin kaksi kertaa enemmän kuin maapallolla keskimäärin. Myös jatkossa lämpenemisen ennakoidaan olevan maapallon keskimääräistä lämpenemisvauhtia nopeampaa. Talvella lämpötilojen ennustetaan nousevan noin 1,5–2-kertaisesti sen mitä kesällä.

Tällä hetkellä lämpötila nousee Suomessa vajaat puoli astetta vuosikymmenessä. Kuluvan vuosisadan puoliväliin mennessä lämpötilan odotetaan kohoavan nykyisestä noin 1–1,5 astetta lisää.

Tapion Ilmatieteen laitokselta tilaama selvitys liittyy metsänhoitosuositusten uudistamiseen. Selvityksessä esitetään tämänhetkisen tietämyksen mukaiset arviot ilmastonmuutoksesta Suomessa sekä siitä, millaisia vaikutuksia muutoksella on Suomen metsiin ja metsätaloudelle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat