Ilveksiä saman verran kuin viime vuonna

Suomessa arvioidaan olevan runsaat parituhatta yli vuoden ikäistä ilvestä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan koko maan ilveskanta on saman suuruinen kuin vuotta aiemmin. Suomessa arvioidaan olevan 2 150–2 405 yli vuoden ikäistä ilvestä.

” Suomen riistakeskuksen alueista Etelä-Hämeessä, Etelä-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla ilvesten määrä on hienoisesti kasvanut, kun taas Kainuun ja Lapin poronhoitoalueen ulkopuolisilla alueilla, Pohjois-Hämeessä ja Uudellamaalla määrä on vähentynyt”, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen Lukesta.

Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden tallentamiin havaintoihin ilvespentueista sekä tutkimustietoon ilveksen biologiasta.

” Kauden 2021-2022 aikana tehtiin yhteensä noin 3 900 näkö- ja jälkihavaintoa ilvespentueista. Määrä on hieman suurempi kuin vastaavana ajanjaksona kaudella 2020–2021, mikä johtunee viime talven erinomaisesta lumitilanteesta koko maassa”, Valtonen kertoo.

Kanta-arviossa ei ole mukana Ahvenanmaan pentuehavaintoja. Se ei myöskään sisällä arviota touko-kesäkuussa 2022 syntyneistä pennuista arviointiin liittyvien epävarmuuksien takia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat