Innostus metsänlannoitukseen elpyy

Päijät-Hämeessä on jo nyt sovittu yli tuplasti tavallista enemmän lannoituksia.

Tuhkaa levittävä helikopteri on lentänyt Padasjoella viime viikolla.  Kuva: Reijo Ikonen
Tuhkaa levittävä helikopteri on lentänyt Padasjoella viime viikolla. Kuva: Reijo Ikonen

Professori ja puuntuottaja Matti Kärkkäinen kirjoittaa uusimmassa Metsälehdessä, kuinka metsänlannoitus on nousemassa aallonpohjasta. Tämä näkyy myös Päijät-Hämeessä, missä tämän vuoden metsänlannoitukset ovat alkaneet tuhkalannoituksilla.

Kun Päijät-Hämeessä on tavallisesti lannoitettu vuosittain noin 500 hehtaaria metsiä, tänä vuonna jo nyt on sovittu yli 1100 hehtaaria metsänlannoituksia.

”Lannoitus kiinnostaa, koska lannoitushinnat ovat nyt edulliset, tuloksena on lisäkasvua metsissä ja sitä kautta euroja metsänomistajien kukkarossa”, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen johtaja Jari Yli-Talonen toteaa.

Lannoitukset Päijät-Hämeessä jatkuvat keväällä lumien sulettua kemiallisten lannoitteiden levityksellä. Levityksiä tehdään jälleen helikopterilla, kahdessa eri vaiheessa: toukokuun alussa ja kesäkuussa.

Metsänlannoituksella saadaan Yli-Talosen mukaan hyvä tuotto. Lannoituksen vaikutusaika on 6–8 vuotta ja lisäkasvu on Päijät-Hämeen alueella 15–20 mottia hehtaarille.

Lannoituksen avulla myös puuston elinvoimaisuus lisääntyy, harvennusväli ja kiertoaika lyhenevät ja metsä sitoo enemmän hiilidioksidia kun sen kasvu lisääntyy. Samalla myös marja- ja sienisato paranevat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat