Isoja kuusentaimia ei riitä kaikille

Toissatalven leudot kelit veivät osan taimista.

Isoja kaksivuotisia kuusentaimia ei tänä keväänä riitä kaikille halukkaille. Taustalla on poikkeuksellisen leuto toissatalvi, joka vei osan taimista.

”Vähennys on ihan näkyvän kokoinen. Kaksivuotisia kuusentaimia on markkinoilla vähemmän kuin suunniteltiin”, sanoo koko Suomeen taimia toimittavan Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen.

Tänä keväänä myyntiin tulevat kaksivuotiset kuusentaimet kylvettiin kesällä 2019. Toissatalven 2019–2020 ne viettivät ulkona. Leudon talven takia Etelä- ja Keski-Suomeen ei satanut suojaavaa lumipeitettä, joten pakkanen vaurioitti taimista osan juuria.

”Enemmän tai vähemmän kaikille taimituottajille kävi näin. Yleensä taimet saadaan suojattua lumitykkien avulla, mutta lumitykkien käyttö vaatii vähintään viikon pakkasjakson. Toissatalvena sellaista ei ollut”, sanoo eteläisessä Suomessa toimivan Taimi-Tapion toimitusjohtaja Tero Kauppinen.

Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä. Kaksivuotisia kuusentaimia on saatu korvattua yksi- ja puolitoistavuotisilla.

Myös Fin Forelia on korvannut kaksivuotisia kuusentaimia vuosi sitten kylvetyillä. Salmisen mukaan taimilla on kuitenkin niin kova kysyntä, ettei ylimääräisiä juurikaan ole.

Joillain taimitarhoilla kaksivuotisten kuusentaimien riesana oli toissatalvena myös ahava.

”Ahavan vaurioittamista taimista tulee monihaaraisia. Sellaiset taimet eivät ole myyntikelpoisia”, kertoo pohjoisessa Suomessa toimivan Pohjan Taimen toimitusjohtaja Rauno Kataja.

Pohjan Taimen taimitarhoilla ahavatuhoja oli toissatalvena jonkin verran, samoin Fin Forelian taimitarhoilla.

Kommentit (1)

  1. metsä-masa

    Jos muokattu kuvio jo odotaa taimia kannattaa tilata ruotsalaista alkuperää olevia taimia. Isoja ja hyvin kasvuun lähteviä ja sovittuun paikkaan täsmällisesti toimitettuja taimia saa Svenska Skogsplantorilta, olen tilannut kaksi kertaa ja saanut sieltä hyvää palvelua, tasalaatuisia taimia.

Metsänhoito Metsänhoito