Istutuskausi käyntiin – Stora Enson metsänhoitopalveluiden kysyntä kasvanut

Yhtiö toimittaa tänä vuonna 15 miljoonaa tainta istutuksille.

Heikki Nyman (vas) Varsinais-Suomen metsäpalvelu Oy:stä ja Jarmo Pylkkänen E-S Metsätyö Oy:stä vastasivat taimien istutuksesta. (Kuvaaja: Stora Enso)
Heikki Nyman (vas) Varsinais-Suomen metsäpalvelu Oy:stä ja Jarmo Pylkkänen E-S Metsätyö Oy:stä vastasivat taimien istutuksesta. (Kuvaaja: Stora Enso)

Istutuskausi on käynnistymässä eteläisessä Suomessa lämpimän huhtikuun jälkeen. Stora Enso Metsä on aloittanut istutukset Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Yksi kevään ensimmäisistä työmaista oli Kemiönsaaressa, jossa reilun neljän hetaarin aukon istutustyöt aloitettiin tänään keskiviikkona.

”Se oli alueelle tyypillinen kohde. Vaihtelevaa maastoa, kumpareista ja paikoin karuakin”, metsäpalvelupäällikkö Kari Kuusniemi Stora Enso Metsästä kertoo.

Vaikka huhtikuu lämmin olikin, erityisen aikaisin yhtiö ei ole liikkeellä. Pohjoisempana töiden aloitusta joudutaan odottamaan, metsissä on yhä lunta, eikä kaikkialla metsäautoteitäkään päästä vielä ajamaan.

Pelkkä aurinko ei kevään edistämiseksi riitä, sateitakin olisi kaivattu, Kuusniemi toteaa.

”Muokkaus tärkein vaihe”

Tänä keväänä yhtiöllä on istutettavaa aiempaa enemmän. Taimia Stora Enso Metsä toimittaa istutukseen yhteensä noin 15 miljoonaa kappaletta, mikä on kaksi miljoonaa viimekeväistä enemmän. Taimista 80 prosenttia on kuusta.

Kasvun taustalla on kaksi syytä. Toisaalta hakkuiden kasvu vaikuttaa, mutta ennen muuta istutuspalveluiden kysynnän lisääntyminen. Vaikka jotkut metsänomistajat haluavat istuttaa puut itse, yhä useampi tilaa metsänhoitotyöt kuitenkin metsäalan ammattilaisilta.

”Olemme panostaneet metsänhoitopalveluihin ja niiden kysyntä on noussut. Viime vuosina on päästy kaksinumeroisiin kasvulukuihin”, Kuusniemi kertoo.

Kemiösaaren istutusala muokattiin jatkuvatoimisella Bräcke-muokkaajalla. (kuva: Stora Enso)

Istutuksessa Kari Kuusniemi haluaa korostaa erityisesti muokkauksen merkitystä.

”Kaikki työvaiheet ovat tietysti tärkeitä, mutta tämä on tärkein.”

Esimerkiksi Kemiönsaarella homma hoidettiin jatkuvatoimisella Bräcke-muokkaajalla. Siihen Stora Ensossa on tykästytty: Kuusniemen mukaan se tekee hyvät mättäät ja tuottavuus on ylivertainen, jolloin kustannukset metsänomistajalle pysyvät maltillisina.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat