Järjestöt: Nopeita toimia kausityövoiman turvaamiseksi

Työvoimavaje on pahenemassa myös metsätaloudessa.

Maa- ja metsätalousjärjestöt MTK, SLC ja MTA sekä Teollisuusliitto vaativat nopeita toimia kausityövoiman turvaamiseksi. Koronakriisin takia työnvoiman saanti on uhattuna, sillä se vaikeuttaa huomattavasti ulkomaisen työvoiman käyttöä. Tämä taas uhkaa maaseudun yrityksiä ja koko elintarvikeketjua. Myös metsätaloudessa työvoimavaje on pahenemassa.

Järjestöjen mukaan päätavoite on mahdollistaa kotimaisen työvoiman työllistyminen, mutta myös käyttää fiksusti maassa jo olevaa ulkomaista työvoimaa.

Ratkaisuksi esitetään esimerkiksi palkkatuen korotusta ja laajennusta koskemaan muun muassa nuorille ja opiskelijoille. Lisäksi ohjataan lomautettuja tai vaikka Lapin hiihtokeskuksista kesken kauden irtisanottuja työllistymään maaseutuelinkeinoihin. Mahdollistetaan myös se, että Suomessa ”kausityöluvalla” olevat matkailun kausityöntekijät voisivat siirtyä maaseudun töihin suoraan, tai ainakin nopeasti hakea jatkolupaa uusille työnantajille.

Ministeri: Kaikille tiloille ei kausityöntekijöitä riitä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi tänään, että ratkaisuja kausityöntekijäpulmaan etsitään.

”On kuitenkin rehellisesti sanottava, että kaikkien tilojen kausityövoiman tarpeeseen ei todennäköisesti pystytä vastaamaan”, Leppä sanoi.

Taustalla on se, että ulkomailta tulevien työntekijöiden maahantuloa rajoitetaan jo lähtömaassa. Leppä vakuutti, että hallitus pyrkii varmistaan, että huoltovarmuuden kannalta kriittiset työntekijät pääsevät Suomeen. Lisäksi haetaan keinoja, joilla maassa jo olevat kausityöntekijät voisivat työllistyä.

”Teemme kaikkemme, jotta alkutuotanto voi jatkua häiriöttä”, ministeri linjasi.

Leppä myös muistutti, että vaikka moni paikka on nyt viruksen vuoksi suljettu, metsät ovat auki. Siellä työt jatkuvat puunkorjuusta sahoille ja tehtaille.

 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat