Kehysriihi: Metsähallitukselta lisää rahaa valtiolle

Hallitus perustelee päätöstään puunhinnan nousulla ja merituulivoimatuloilla.

Metsähallitus joutuu tulevina vuosina hankkimaan nykyistä enemmän rahaa valtiolle. Hallitus päätti osana kehysriihtä kasvattaa Metsähallituksen vuosittain valtiolle tulouttamaa summaa portaittain 20 miljoonalla eurolla.

Hallitus perustelee päätöstään puunhinnan nousulla ja merituulivoimatuloilla.

Ensi vuonna lisäys on viisi miljoonaa euroa ja kasvaa viidelle miljoonalla eurolla vuodessa kunnes vuonna 2028 Metsähallituksen odotetaan tulouttavan 20 miljoonaa euroa nykyistä enemmän.

Viime vuonna Metsähallituksen tuloutus valtiolle oli 120 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan valtion metsiin kohdistuu suojelupaineita muun muassa EU:n ympäristö- ja ilmastolinjauksien vuoksi.

Kommentit (2)

  1. Panu

    Silmiinpistävää on Metsähallituksen menot verrattuna muihin metsätalouden harjoittajiin. Vuoden 2023 liikevaihto oli 435,3 miljoonaa, liikevoitto 158,9 miljoonaa ja tilikauden voitto 142,3 miljoonaa. Kulut olivat siis noin 300 miljoonaa.

    Normaali kulu metsätaloudessa olisi ehkä 1/10 liikevaihdosta eli 40-50 miljoonaa. Näiden lukujen valossa Metsähallitus voisi tulouttaa kolminkertaisen summan valtiolle jos säästökuuri koskisi myös sitä mutta ilmeisesti ei koske.

  2. Metsähallitus siis toimittaa puut tehtaalle asti, toisin kuin useimmat metsätalouden harjoittajat. Siksi kulujen suhde liikevaihtoon ei ole normaali. Vähän sama kuin vertailisi puukaupassa hankintakauppaa pystykauppaan. Hankintahinta on korkeampi, mutta siitä on vähennettävä vielä kustannukset puunkorjuusta.

Puukauppa Puukauppa