Kemijärven biojalostamon vedenpuhdistus edellyttää lisäinvestointia

Vataset Teollisuus pitää puhdistamista parempana kuin pitkää purkuputkea.

Kemijärven biojalostamohankkeessa vetovastuun ottanut Vataset Teollisuus Oy on jättänyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle ympäristö- ja vesitalouslupiin liittyvän lausunnon.

Vaasan hallinto-oikeuden antamasta tietyin reunaehdoin myönteisestä päätöksestä oli valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valittajia on vähemmän kuin mitä Vaasan hallinto-oikeuteen oli. Valitukset koskevat ensisijaisesti vesistöpäästöjä.

”Emme näe järkeväksi ongelman siirtämistä pitkällä purkuputkella, vaan pyrimme puhdistamaan veden”, Vataset Teollisuuden toimitusjohtaja Harri Vatanen sanoo.

Vatasen mukaan on löydetty ratkaisuja, joilla vesi voidaan puhdistaa siten, että siinä on kiintoaineita ja humusta jopa vähemmän kuin Kemijoessa keskimäärin.

”Kemijärven biojalostamo käyttää kuidun valkaisuun pääasiassa happipohjaista valkaisua, jonka ansiosta ympäristörasite minimoituu.”

Vedenpuhdistus vaatii yli 50 miljoonan euron lisäinvestoinnin rakennusvaiheessa ja nostaa käyttökuluja. Vatanen uskoo, että valmistamalla korkeamman jalostusarvon tuotteita vaikutus myyntikatteeseen on pienempi kuin matalakatteisten tuotteiden valmistuksessa.

”Yhä suurempi osa asiakkaista myös suosii vastuullisesti toimivia yrityksiä. Vedenpuhdistuksen investoinnin rahoitustilanne on hyvä. Kerromme vedenpuhdistukseen liittyvistä asioista lisää jo ihan lähiaikoina.”

Puukauppa Puukauppa