Kesä antoi vauhtia havupuiden pituuskasvuun

Viime kesän lämpö näkyy kuusikoissa ja männiköissä vielä ensi vuonna.

Mäntyjen ja kuusten vuosikasvaimet voivat ensi vuonna venyä pitkiksi, ennakoi Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtava tutkija Tapani Repo.

Taustalla on ennätyksellisen lämmin viime kesä. Taimivaiheen ohittaneilla männyillä ja kuusilla on ennalta määräytynyt kasvutapa, eli puiden pituuskasvu määräytyy jo edeltävän kasvukauden aikana. Lämpimän viime kesän ansiosta mäntyjen ja kuusten kärkisilmuihin on todennäköisesti varastoitunut runsaasti neulasaiheita.

”Ensi kesän säilläkin on vaikutusta, mutta hyvälle kasvulle on potentiaalia, kunhan kuivuus ei ole rajoittanut neulasaiheiden muodostumista”, Repo sanoo.

Viime kesä oli osin myös kuiva. Se on Revon mukaan voinut heikentää lämpimän sään myönteisiä vaikutuksia varsinkin sellaisilla kasvupaikoilla, joilla peruskallio ulottuu lähelle maan pintaa. Kuivina kesinä puut kasvattavat erityisesti juuristoaan.

Lämpösummat huipussaan

Viime kesä oli poikkeuksellisen lämmin koko maassa. Etelä-Suomessa lämpösummaa kertyi keskimäärin 1 800 astepäivää, Oulun korkeudella noin 1 400 astepäivää ja Lapissa keskimäärin tuhat astepäivää.

”Se on 30–40 prosenttia keskimääräistä enemmän”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Lämpösummaa kertyy kasvukauden aikana niiltä päiviltä, jolloin vuorokauden keskilämpötila kohoaa viiden asteen yläpuolelle. Lämpösumma saadaan laskemalla yhteen keskilämpötilojen viiden asteen ylittävä osa.

Kasvukauden pituus ei sen sijaan juuri poikennut tavanomaisesta. Etelä-Suomessa kasvukausi alkoi huhtikuun puolivälissä, Keski-Suomessa toukokuun alussa ja Lapissa toukokuun toisella viikolla. Lapissa kasvukausi päättyi syyskuun loppupuolella, Keski-Suomessa lokakuun loppupuolella ja eteläisimmässä Suomessa marraskuun puolivälissä.

”Lapissa kasvukausi alkoi pari viikkoa tavanomaista aiemmin, ja etenkin maan keskivaiheilla se jatkui aavistuksen tavanomaista pidempään”, Jokinen arvioi.

Kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi viiden asteen yläpuolelle ja päättyy, kun lämpötila laskee pysyvästi viiden asteen alapuolelle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat