Kaicellin tehtaan ympäristölupa lainvoimaiseksi, ”Voimme käynnistää seuraavan vaiheen nopeasti”

KHO jätti tehtaan ympäristöluvasta tehdyt valitukset käsittelemättä.

Paltamoon sellu- ja biotuotetehdasta kaavaileva Kaicell on ajanut hankettaan pari vuotta säästöliekillä ympäristö- ja vesitalouslupien selviämistä odoteltaessa. Nyt tehtaan rakentamisessa voidaan ottaa seuraava askel, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi kaikki tehtaan luvista tehdyt valitukset. Näin Kaicellin lupa rakentaa ja operoida 600 000 sellutehdasta on lainvoimainen.

”Saatu päätös tarkoittaa yhtiön toiminnassa painopisteen siirtymisen lupaprosessin hallinnasta tehtaan toteuttamiseen liittyviin toimenpiteisiin”, toteaa KaiCell Fibers Oy:n toimitusjohtaja Hannu Heikkinen tiedotteessa.

”Yhtiön kassatilanne on vahva ja voimme käynnistää seuraavan vaiheen nopeasti”, sanoo puolestaan hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari.

Heikkisen mukaan tehtaan sijoituspaikka on optimaalinen. Alueen liikenneyhteydet ovat hyvät ja hankkeesta aiheutuvat infrakustannukset ovat maltillisia.

”Paltamon keskeinen sijainti Kainuussa mahdollistaa tehtaan aluetalousvaikutusten leviämisen laajalle ympäri Kainuuta. Raaka-ainevarojen keskelle sijoittuva tehdas lyhentää merkittävästi hankinta-alueelta saatavan puuraaka-aineen kuljetusmatkoja vähentäen samalla liikennesuoritetta ja ilmaston kuormitusta”, Heikkinen sanoo.

Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut kotimaan puuhankinnan tasapainon sellaiseksi, että Kainuu nousee optimaaliseksi havupuun hankinta-alueeksi, Heikkinen arvioi.

Kaicell sai ympäristöluvan vuonna 2020 tehtaan rakentamiseen, ympäristövaikutusten arviointi valmistui vuonna 2018. Tehdas käyttäisi puuta noin 3,5 miljoonaa kuutiota vuosittain.

Aiemmin tänä vuonna KHO hylkäsi Kemin biotuotetehtaan ympäristöluvasta tehdyn valituksen.

 

 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat