Ministeriö: Metsäkatoasetus on ”hyvin haasteellinen kokonaisuus”

Asetus velvoittaa toimijoita muun muassa keräämään tietoa ja arvioimaan metsäkadon riskiä.

EU:n metsäkatoasetuksella pyritään varmistamaan, ettei EU:n markkinoille päädy tuotteita, joiden tuotanto aiheuttaisi asetuksessa tarkoitettua metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä. Asetus koskee soijaa, öljypalmua, kahvia, kaakaota, kumia, nautakarjaa ja puuta.

Asetus astui voimaan sellaisenaan jäsenmaissa jo kesäkuussa 2023, ja siirtymäaika sen käyttöönottoon päättyy pääosin vuoden lopussa. Asetusta  täydentää kansallinen laki, jonka valmistelu on vielä kesken. Näillä näkymin lakiesitys saadaan lausunnoille vapun jälkeen ja viedään eduskuntaa syksyllä, metsäneuvos Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Valmistelua on vaikeuttanut se, että komission ohjeistukset asetuksen tulkinnasta ovat viivästyneet – niitä odotettiin jo viime syksyksi – ja monet keskeiset yksityiskohdat ovat yhä auki. Niinpä Itävalta esitti aiemmin tällä viikolla järjestetyssä EU:n maatalousministereiden kokouksessa asetuksen yksinkertaistamista ja soveltamisen lykkäämistä. Ehdotusta tuki 21 jäsenmaata, myös Suomi.

”Itävalta teki tällaisen aloitteen. Nyt odotetaan, miten komissio vastaa”, Järvinen kertoo.

Poikkeuksellisen vaikeaselkoinen asetus

Järvisen mukaan metsäkatoasetuksen tavoitteet ovat kannettavia, mutta toteutuksen kannalta kyse on ”hyvin haasteellisesta kokonaisuudesta”.

Asetus velvoittaa toimijat muun muassa keräämään ja dokumentoimaan tietoja, arvioimaan metsäkadon riskiä tuotantoketjussa, tekemään tarvittaessa korjaavia toimia ja antamaan asianmukaisen huolellisuuden vakuutuksen komission järjestelmässä.

Asetuksen tulkinnan ja komission tähän mennessä julkaisemien tietojen perusteella yksittäistä metsänomistajaa ei kuitenkaan pääsääntöisesti katsottaisi toimijaksi, jonka tulisi antaa vakuutus asianmukaisesta huolellisuudesta. Tästä odotetaan komissiolta vielä lisätietoa.

Suomalaisten sidosryhmien keskuudessa asetusta on pidetty poikkeuksellisen vaikeaselkoisena, minkä vuoksi valmistautuminen asetuksen velvoitteisiin sekä vaikutusten arviointi on ollut haastavaa.

 

 

Kommentit (1)

  1. Kyllähän tämä komissaari Putinin kätyri Timmermans hääräsi siihen malliin, että kaikki EUmaat ovat suututettu sekavilla byrokraattisilla louontoasetuksilla, joita loppujen lopuksi ei voi edes toteuttaa kuten ennallistamiasetuskin.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut