Kirjanpainajien määrä kasvussa

Epidemiaraja on ylitetty Etelä-Karjalassa, Kymenlaakossa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa.

Pitkään jatkunut kuivuus heikentää etenkin kuusikoiden kuntoa, ja ne ovat altiita hyöntistuhoille. (Kuva: Heli Viiri/Luke)

Kirjanpainajakannat ovat kasvussa. Luonnonvarakeskuksen seurantojen mukaan kannan epidemiaraja on ylitetty Etelä-Karjalassa Miehikkälässä ja Ruokolahdella, Kymenlaaksossa Jaalassa, Pirkanmaalla Punkalaitumella, Pohjois-Savossa Rautalammilla sekä Keski-Suomessa Jämsässä ja Jyväskylässä. Epidemiarajan ylittäminen tarkoittaa, että hyönteiset voivat iskeä myös terveisiin pystypuihin.

Kannan kasvun taustalla on helteinen kesä. Lämpimän kesän takia seurantaa on jatkettava pitkälle syksyyn, jotta nähdään, kuoriutuuko vielä uusi sukupolvi.

Luken mukaan tänä ja ensi kesänä voi ilmetä uusia kirjanpainajatuhoja. Metsänomistajien kannattaa tarkkailla varttuneiden kuusimetsien kuntoa etenkin niillä alueilla, joilla epidemiaraja on ylitetty. Kuuset, joihin kirjanpainaja on iskenyt, tunnistaa rungossa olevista pienistä rei’istä ja ruskeasta, puun juurelle kasautuneesta purusta.

Luke on seurannut tänä kesänä kirjanpainajakantojen kehitystä 32 paikkakunnalla Raaseporista Tuupovaaraan yhteistyössä metsänhoitoyhdistysten ja yksityishenkilöiden kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat