Korjuujälki heikkeni viime vuonna

Roudaton maa ja runsaat sateet vaikeuttivat puunkorjuuta kasvatusmetsissä.

Kasvatushakkuissa korjuujälki heikkeni viime vuonna. Suomen metsäkeskuksen tarkastuksissa jälki todettiin hyväksi vain 37 prosentissa kohteista, kun edellisvuonna korjuujälki oli hyvää yli 60 prosentilla tarkastetuista kohteista.

Huomautettavaa oli reilusti yli puolella kohteista. Eniten huomautettavaa tuli puustovaurioista ja liian voimakkaista harvennuksista. Monella kohteella huomautuksia annettiin myös ajourapainumista sekä liian leveistä ajourista. Virheelliseksi korjuu katsottiin kahdella kohteella.

Huomautettavaa ja virheitä löytyi myös eri-ikäisrakenteisen metsän tarkastuksissa.

Hyvä suunnittelu ja oikea korjuukalusto tarpeen

Runsaat sateet ja maan roudattomuus vaikeuttivat korjuuta viime vuonna, mikä näkyy myös korjuujälkitarkastuksissa, Metsäkeskuksesta arvioidaan. Tulevaisuudessa hyvän jäljen tekeminen on entistä vaikeampaa, sillä maastovaurioiden riski kasvaa.

Vaurioita voidaan kuitenkin vähentää hyvällä puunkorjuun suunnittelulla, oikealla korjuukaluston valinnalla sekä huolellisella toteutuksella.

”Korjuukalusto kehittyy koko ajan ja maaperän vahvistamiseen kehitetään uusia ratkaisuja, kuten ajosiltojen, pitkospuumattojen sekä kumimattojen hyödyntämistä”, sanoo Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen.

Metsäkeskus tarkasti korjuujäljen viime vuonna 155 leimikolla, yhteensä 556 hehtaarilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito