Koronaviruksen vaikutukset tuntuvat sahatavaraviennissä

Kiinassa siirretty huonekalumessuja taudin vuoksi. Japanissa toisenlaiset ongelmat ja haasteet - CLT-elementti vielä uusi ja outo.

Koronaviruksen vaikutukset tuntuivat konkreettisesti Wood from Finland -kongressissa tänään torstaina, sillä kiinalainen sahamarkkina-asiantuntija ei voinut matkustusrajoitusten vuoksi tulla pitämään esitystään.

Taudin vaikutuksia Kiinan talouteen on mahdoton ennustaa, mutta parhaassakaan tapauksessa ne eivät ole ohi muutamassa viikossa. Suomenkin sahatavaraviennin kannalta oleellisia huonekalumessuja on siirretty myöhemmäksi kolmessa suurkaupungissa. Ihmiset kuluttavat aikaa kotona, mikä vähentää kaupankäyntiä myymälöissä, mutta lisää verkkokauppaostoksia.

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuoren välittämän arvion mukaan sahatavaran kysyntä putoaa merkittävästi lyhyellä aikavälillä, mutta kun kysyntä taudin jälkeen elpyy, niin elpyminen voi olla nopeaa.

Japani vanhenee, asuinrakentaminen vaimenee

Kimihiro Yazawa japanilaisesta Polus Group -rakennusyhtiöstä kertoi toisenlaisista ongelmista.

”Ongelma numero yksi on, että Japanin rakentamisessa pitää varautua maanjäristyksiin, tsunameihin ja hirmumyrskyihin.”

Ongelma numero kaksi on työvoiman niukkuus, minkä vuoksi tuotantoa on automatisoitu pitkälle. Polus käyttää 75 000 kuutiometriä sahatavaraa kuukaudessa.

Japanissa väestö supistuu merkittävästi lähivuosikymmeninä, ja tyhjien asuntojen määrä kasvaa ja asuntoaloitusten määrä laskee. Rakentamisen kasvupotentiaali on muualla kuin asuntorakentamisessa, ja puurakentamisen potentiaali on teräksen ja betonin korvaamisessa.

Yazawa sanoi ristiinliimattua CLT-elementtiä kiinnostavaksi haasteeksi japanilaisille rakentajille, sillä sitä ei osata vielä käyttää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa