Kuhankeittäjän kotimetsä suojeltiin Savonlinnassa

Varat metsäalueen ostamiseen kerättiin kampanjalla, jonka suojelija oli arkkiatri Risto Pelkonen.

Luonnonperintösäätiö on ostanut Savonlinnasta Oravin kylän itäpuolelta seitsemän hehtaarin lehtimetsäalueen, jonka linnustoon tiedetään kuuluvan kuhankeittäjä.

Varat Häyrynjärven rannalla sijaitsevan metsäalueen ostamiseen kerättiin Kuhankeittäjän kotimetsä -kampanjan avulla. Kesällä 2021 avatun kampanjan suojelijana toimi arkkiatri Risto Pelkonen.

”Olin aikoinaan kuhankeittäjän monivuotinen kesänaapuri, mutta enää ei naapurimme kysy onko piialla vilu lennettyään kuumasta Afrikasta vilpoiseen Savonlinnaan”, Pelkonen kertoo viitaten sanonnalla kuhankeittäjän kirkkaaseen, huilumaiseen ääneen.

Suojeluun hankitulla metsäalueella on vanhojen lehtimetsien lisäksi myös lehtoa ja korpea, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Häyrynjärven rantametsien linnustoon kuuluvat kuhankeittäjän ohella myös valkoselkä- ja pikkutikka.

Kuhankeittäjä on Suomessa rauhoitettu lintulaji, joka on vuodesta 2015 lähtien määritelty erittäin uhanalaiseksi. Se pesii lähinnä Järvi-Suomessa ja se on Etelä-Savon maakuntalintu.

Kuhankeittäjän tyypillisiä elinympäristöjä ovat vanhat, vesistöjen lähettyvillä sijaitsevat lehtimetsät, joiden suojeleminen on tärkeää lajin pesimisen kannalta.

Hankittu kuhankeittäjämetsä on vasta kolmas Luonnonperintösäätiön suojelumetsä Etelä-Savossa. Säätiöllä on käynnissä laajempi Itä-Suomen suojelukampanja varojen keräämiseksi lisäalueiden hankintaan niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Itä-Suomessa.

Kommentit (1)

  1. Meidän lähistöllä Keski-Suomessa oli 2 kuhankeittäjän reviiriä, mutta jo aikaa sitten ne katosivat vaikkei luonnossa tapahtunut mitään erikoista. Taitaa olla turhaa yrittää suojella metsää, josta laji katoaa Afrikan olojen vuoksi.
    Lintu on kyllä kaunis ja äänikin.

Luonto Luonto