Lapin Metsätalouspäivät: Ministeri väläytti tukea Lapin vajaatuottoisten metsien uudistamiseen

Ministeri Leppä ei ottanut kantaa Ylä-Lapin sertifiointikiistaan.

Kaksipäiväinen Lapin Metsätalouspäivät -tapahtuma avattiin tänään Rovaniemellä Lappia-talossa. Lapin merkittäviä elinkeinoja ovat metsätalous, matkailu, poronhoito ja kaivostoiminta, joista metsätalous on edelleen suurin.

”Eri hyödyntämismuodot eivät ole ristiriidassa, vaan ne voivat elää rinta rinnan”, Suomen Metsäkeskuksen pohjoisen alueen aluejohtaja Arto Sorri totesi.

Kemera uudistetaan ensi hallituskaudella. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi avauksessaan, että uuden kannustinjärjestelmän tulee huomioida eri alueiden olosuhteet. Lapissa se tarkoittaa etenkin vajaatuottoisia metsiä.

”Tavoite on, että männyllä kaikki taimitarhakylvöt tehdään jalostetulla siemenellä aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta”, Leppä totesi.

Ylä-Lapin sertifiointikiistan ministeri näkee markkinaosapuolten välisenä asiana.

”Olen huolissani ja toivon, että tilanne saadaan ratkaistua. Kuskin paikalla tulee olla paikallisten toimijoiden, ei ulkopuolisten.”

Leppä otti kantaa myös Metsähallituksen tulostavoitteen nostoon, jota on julkisuudessa jonkin verran arvosteltu. Ministeri painotti, että Metsähallituksen tuloutustavoitteen kasvu ei perustu hakkuumäärien kasvattamiseen, vaan toiminnan parempaan kannattavuuteen.

Tänään avatut Metsätalouspäivät ovat järjestyksessään 61.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut