Johtoalueilla karsitaan latvoja

Sähkönjakeluyhtiöt Elenia ja Caruna sahaavat voimajohtojen reunavyöhykkeitä.

Sähkönjakeluyhtiöt varautuvat syksyn myrskytuuliin ja -vahinkoihin. Esimerkiksi Caruna aloitti syyskuussa urakan, jossa sahataan puunlatvoja suurjännitelinjan reunavyöhykkeeltä helikopterilla yhteensä noin 1 000 kilometrin matkalta. Työt alkoivat Uudeltamaalta ja päättyvät marras-joulukuussa Koillismaalle.

Puuttoman johtoalueen leveys on 26 metriä, sen molemmin puolin on 10 metrin levyiset reunavyöhykkeet, joiden puita – latvoja ja oksia – nyt sahataan.

Sahauksen jälkeen suurjännitelinjan jakelutoiminta on 5-10 vuotta ns. puuvarmaa eli puut eivät kaatuessaan aiheuta haittaa sähkönjakelulle. Sahatut puiden latvat ja oksistot jäävät hakkuupaikalle maanomistajan hyödynnettäväksi. Sähköyhtiöistä kuitenkin toivotaan, ettei työmaalla liikuttaisi sahauksen aikana.

Myös Elenia karsii puustoa helikopterilla syksyn aikana johtoalueilla Jämsässä ja Kuhmoisissa.

Uusi myrsky tulossa

Viime viikonloppuna Mauri-myrsky vei sähköt yli 10 000 taloudesta. Lisää on luvassa jo tänään, kun lännestä leviää uusi matalapaine. Illan mittaan tuuli nousee myrskylukemiin läntisessä Suomessa, Ilmatieteenlaitos ennustaa. Yöllä kovat tuulet etenevät maan etelä- ja keskiosissa.

Tuulenpuuskat ovat voimakkuudeltaan laajalti 15–20 metriä sekunnissa, maan etelä- ja keskiosassa 17–22 metriä sekunnissa. Puuskat aiheuttavat paikoin sähkökatkoja maan etelä- ja keskiosassa varsinkin järvien länsirannoilla.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat