Sairaalamikrobit kuriin puupohjaisilla materiaaleilla

Uuden Nova-sairaalan materiaaleissa kokeillaan biopohjaisten tehoaineiden lisäämistä.

Keski-Suomeen vuonna 2020 valmistuvan Nova-sairaalaan kehitetään uusia, mikrobien leviämistä estäviä puupohjaisia pinnoite- ja tekstiilimateriaaleja. VTT:n vetämän hankkeen tarkoitus on korvata öljypohjaisia muoveja, vähentää sairaalajätteen määrää ja lisätä materiaalien kierrätettävyyttä.

”Tavoitteemme on tehdä sairaalaympäristöstä turvallisempi ja ympäristöystävällisempi. Mikrobien kasvua ja leviämistä voidaan estää muun muassa puupohjaisilla materiaaleilla ja niihin lisättävillä bioaktiivisilla tehoaineilla,” kertoo hankkeen projektipäällikkö Matti Virkkunen VTT:ltä.

Hankkeessa testataan biopohjaisten tehoaineiden lisäämistä sairaaloissa käytettäviin materiaaleihin, esimerkiksi kankaisiin. Lisäksi testataan pinnoitettuja tai uusista pintamateriaaleista valmistettujen sairaalatarvikkeiden – esimerkiksi väliverhojen, sänkyvaatteiden ja kaukosäätimien – koeversioita.

Kaksivuotisessa hankkeessa on VTT:n lisäksi mukana toteuttajina Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja yhteistyökumppaneina muun muassa UPM, Paptic ja Walki.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat