Luke koosti muokkaustiedon yksiin kansiin

Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan maanmuokkauksen vaikutuksia metsänuudistamiseen, vesistöihin sekä ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.

Metsämaan muokkauksella taataan nopea ja varma metsän uudistuminen sekä lisätään metsien kasvua. Asiaa on tutkittu pitkään ja nyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat ovat koonneet alan tutkimustiedon yhteen ja kirjoittaneet synteesin muokkauksen vaikutuksista metsänuudistamiseen, vesistöihin sekä ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.

Muokkaus vähentää maan tiivistymistä, kohottaa maan lämpötilaa, lisää kasveille käyttökelpoisten ravinteiden saantia sekä vähentää pintakasvillisuuskilpailua ja siemen- ja taimituhoja. Tutkimustulokset osoittavat, että nämä tekijät saavat taimet säilymään elossa ja kasvamaan paremmin kuin muokkaamattomalla maalla.

Muokkaus helpottaa myös viljelytyötä ja mahdollistaa edullisemman taimimateriaalin käytön istutuksessa.

”Maanmuokkauksella aikaansaatu kasvunlisäys on yksi niistä toimenpiteistä, joiden avulla metsiemme kasvu ja hiilinielu on saatu lisääntymään noin kaksinkertaiseksi viimeisten 60 vuoden aikana. Hiilinielun ylläpitäminen edellyttää, että metsän uudistumisesta huolehditaan jatkossakin”, toteaa Luken metsämaatieteen professori Hannu Ilvesniemi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito