Lumijälkilaskennat: rusakko ja muut eteläiset lajit menestyvät

Eteläisimmässä Suomessa oli niin vähän lunta, että laskennoista ei pystytä tänä vuonna tekemään luotettavia johtopäätöksiä.

Etelä-Suomella tyypillisten eläinlajien – kuten rusakon, saukon ja metsäkauriin – kannat runsastuvat, kertovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoimat lumijälkilaskennat. Sen sijaan metsäjänis, kettu, orava ja kärppä ovat osoittautuneet selvästi taantuviksi lajeiksi. Riistakolmioihin perustuvilla lumijälkilaskennoilla on kerätty tietoa eläinlajien lukumääristä 32 vuoden ajan.

Luken mukaan silmiinpistävää on muun muassa pohjoiseen painottuvan kärppäkannan kutistuminen vain neljännekseen reilussa 30 vuodessa. Lisäksi esimerkiksi näätien esiintyminen on siirtynyt pohjoiseen.

Tämän talven laskennoissa suurimmat poikkeukset pitkäaikaiseen kannankehitykseen verrattuna havaittiin metsäjäniksellä ja ketulla. Molempien eläinlajien määrä on kasvussa Pohjois-Suomessa.

Ennätyksellisen lämmin ja vähäluminen talvi vaikeutti pienriistan lumijälkilaskentoja etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä lasketut riistakolmiot jäivät niin vähiin, ettei kannanmuutoksista pystytä tekemään luotettavia johtopäätöksiä.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat