Lumituholeimikoita suunniteltu tuhansille hehtaareille

Hakattavan puuston arvo nousee lähes 10 miljoonaan euroon, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

Alkutalven lumituhoihin on reagoitu nopeasti. Suomen metsäkeskuksen mukaan tuhoalueilta on jätetty runsaasti metsänkäyttöilmoituksia, ja hakkuita on suunniteltu noin 3 500 hehtaarille. Hakattavan puuston arvo nousee lähes 10 miljoonaan euroon.

”Näistä hakkuista kertyy puuta myyntiin noin 300 000 kuutiometriä”, sanoo metsätuhojen valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Tuhojen selvittely jatkuu kevääseen saakka. Metsäkeskuksesta ennakoidaan, että lumen tuhoamien metsien hakkuumäärät voivat nousta jopa miljoonaan kuutiometriin.

Metsänkäyttöilmoitusten perusteella pahimmat lumituhot osuivat Ylä-Kainuussa Puolangan ja Hyrynsalmen alueilla sekä Pohjois-Nurmeksen ja Kuhmon alueille. Merkittäviä tuhoja tuli myös Joensuun itäpuolella sekä Nilsiän ja Varpaisjärven alueella. Tuhoalueiden hakkuista kaksi kolmasosaa on suunniteltu harvennushakkuiksi ja noin neljännes pienaukko- tai poimintahakkuiksi.

Vahingoittuneet puut pois metsästä

Metsänomistajien on selvitettävä omissa metsissään olevat tuhot viimeistään keväällä, Metsäkeskuksesta muistutetaan. Jos vahingoittuneita mäntyjä on yli 20 kuutiota hehtaarilla tai kuusta yli 10 kuutiota hehtaarilla, on tuon määrän ylittävä osuus poistettava metsästä hyönteistuhojen torjumiseksi. Männyt viimeistään heinäkuussa ja kuuset heinä-elokuussa.

Metsäkeskus on koostanut kartan, jossa näkyvät yksityismetsien riskialttiit lumituhoalueet sekä alueet, joilta on jätetty metsänkäyttöilmoitus tulevasta lumituhohakkuusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus