Lumituhot lisäsivät poimintahakkuita

Metsäkeskuksen mukaan jatkuvan kasvatuksen hakkuut lisääntyivät alkuvuonna.

Jatkuvan kasvatuksen suosio nousee. Suomen metsäkeskuksen mukaan tämän vuoden tammi-toukokuussa jatkuvan kasvatuksen hakkuiden (eli poiminta- ja pienaukkohakkuiden) osuus oli 3,7 prosenttia kaikista hakkuista, koko viime vuonna niiden osuus oli 1,6 prosenttia.

Kasvuun on vaikuttanut Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun lumituhot, sillä kaksi kolmasosaa jatkuvan kasvatuksen hakkuista on suunniteltu lumituhoalueiden metsiin. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan alkuvuoden hakkuista liki 13 prosenttia on poiminta- tai pienaukkohakkuita.

Metsäkeskuksen mukaan jatkuvan kasvatuksen hakkuut ovat painottuneet Pohjois-Suomeen. Viime vuonna jatkuvan kasvatuksen hakkuista kolmannes tehtiin Lapissa ja viidennes Kainuussa. Pohjois-Suomessa kannattaakin suosia luontaisia taimia, sillä viljelyn kustannukset ovat suuret verrattuna puustosta saataviin tuloihin, Metsäkeskus toteaa.

Metsäkeskuksessa arvellaan jatkuvan kasvatuksen suosion edelleen kasvavan.

”Eri-ikäisrakenteinen metsän kasvatus lisääntyy tulevaisuudessa, sillä metsänomistajilla on usein myös muita tavoitteita metsiensä käytölle kuin taloudelliset arvot”, sanoo metsänhoidon asiantuntija Markku Metsäkeskuksesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito