Luonnonmarjojen satokaudet käynnissä – Puolukasta paikoin erinomainen sato! 

Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Puolukasta odotetaan ennusteen mukaan hyvää satoa koko maahan. 

Luonnonmarjojen satokaudet ovat käynnissä. (Kuva: Mikko Riikilä)
Luonnonmarjojen satokaudet ovat käynnissä. (Kuva: Mikko Riikilä)

Luonnonvarakeskuksen (Luke) satoennuste osoittaa, että mustikan pölytys onnistui eteläisessä Suomessa keskimääräistä paremmin. Muualla suomessa pölytys onnistui tavanomaisesti.

Kesäkuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja suurimmassa osassa maata vältyttiin kuivuudelta. Mustikan kypsymisolosuhteet ovat olleet keskimääräistä paremmat lähes koko maassa.

Puolukan kukinta on päättynyt koko maassa. Kukkia oli runsaasti ja pölytysolosuhteet arvioitiin hyviksi laajoilla alueilla Kanta-Hämeessä, Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koilismaalla, Raakilehavaintojen teko on vielä kesken, mutta tähänastisten havaintojen perusteella raakileita on keskimääräistä enemmän.

Puolukkasadosta on tulossa hyvä koko maassa ja edellä mainituilla alueilla paikoin jopa erinomainen.

Suomuuraimen poiminta on täydessä vauhdissa itäisessä Suomessa ja kypsiä marjoja löytyy myös eteläisen Lapin alueelta. Suomuurainsadosta ennustetaan keskinkertaista.

“Mustikkasatoa mahdolliset helteet eivät ehdi enää heikentää, eikä puolukka ole helteille ja kuivuudelle kovinkaan herkkä marja”, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

Luken ja Suomen 4H –liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui tänä vuonna. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset