Metsästäjäliitto: “Suomen suurpetojen hallinnointimalli on toimimaton” 

Suomen metsästäjäliitto ry:n mukaan metsästäjillä ei ole riittävää tietoa laatia kattavia suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupia. 

Riistakeskus antoi kymmenen karhun poikkeuskaatolupaa Lieksassa. (kuva: Anil Öztas/Wikimedia Commons)
Riistakeskus antoi kymmenen karhun poikkeuskaatolupaa Lieksassa. (kuva: Anil Öztas/Wikimedia Commons)

Suomen Riistakeskuksen mukaan kannanhoidollinen karhunpyynti on jäissä. Riistakeskus tiedotti keskiviikkona, että se on hyväksynyt yhden hakemuksen ja antanut kymmenen poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen Lieksassa. Muut 22 hakemusta hylättiin.

Riistakeskuksen mukaan lupahankintaa ohjasi suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen tiukentunut oikeuskäytäntö.

Suomen Metsästäjäliitto ry katsoo, että Suomessa käytössä oleva suurpetojen hallinnointimalli on toimimaton. Oikeuslaitos on aiemmin kumonnut myönnetyt suurpetojen metsästyksen poikkeusluvat ja nyt Riistakeskus ei myönnä haettuja lupia.

Metsästäjäliiton mukaan metsästäjillä ei ole riittävää tietoa laatia tieteellisiä ja oikeudellisesti kattavia suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupia Riistakeskuksen tai maan oikeuslaitoksen edellyttämin laajuuksin.

Metsästäjäliitto on pitkään esittänyt, että Suomessa otettaisiin käyttöön Ruotsin suurpetpojen hallinnointimalli. Siinä kunkin suurpedon kannanhoitotavoitteet, kanta-arviot ja kannanhoidollisen metsästyksen perustelut tuotetaan viranomaistyönä maakuntatasolla.

Myönnetyistä poikkeusluvista on Ruotsissa valitettu EU:n luontodirektiiviin vedoten, mutta maan oikeuslaitos on hylännyt valitukset.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset