Luonnonsuojeluliitto: Biotaloushuuma on suurin epäonnistuminen

Hallituksen alkutaipaleen toiminta saa Suomen luonnonsuojeluliitolta jyrkän tuomion.

Sipilän hallituksen pahin epäonnistuminen on kestämätön biotaloushuuma, Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi hallituksen alkutaipaletta. Samaan aikaan, kun metsäiset elinympäristöt ja niiden lajisto voivat huonosti, Suomessa hakataan ennätysmäärä metsiä. Lisäksi hakkuita on tarkoitus vielä lisätä, liitto ihmettelee.

Samalla on luonnonsuojelun rahoitus romutettu, esimerkiksi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman rahoitusta on leikattu liki 70 prosenttia. Tällä menolla Suomi ei tule saavuttamaan ympäristötavoitteitaan, Luonnonsuojeluliitto päättelee.

Ilmastopolitiikassakin on pulmia. Suomen toimet, ennen muuta ylikorostunut metsien käyttö, vesittää päästöjen vähennystavoitteet. Lisäksi ympäristön tilaa heikentävät hallituksen norminpurkutalkoot.

Joitain hyviä päätöksiäkin hallitus on tehnyt. Tällaisia ovat muun muassa Hossan kansallispuiston perustaminen, Ärjänsaaren suojelu ja tuulivoiman meluasetus.

Ympäristöministeri takaisin

Tilanteen korjaamiseksi hallitus voisi puolivälitarkastelussaan esimerkiksi palauttaa luonnonsuojelun rahoituksen vuoden 2015 tasolle eli noin 50 miljoonaan euroon. Toisaalta uusille sellutehtaille ei tulisi myöntää ehdotettua noin 60 miljoonan euron lisätukea.

Lisäksi tulisi luopua teollisuuden ja maatalouden energiaverojen palautuksista ja vähentää turpeen tukea.

Myös ministerien salkkuja tulisi muuttaa. Sekä ympäristöministeriö että oikeusministeriö tarvitsevat liiton mielestä omat ministerinsä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Artikkelit

Kuvat