Luonnonsuojeluliitto paheksuu suojelualueiden kiinteistöverotusta

Verohallinnon rekisteritietojen tarkastus poiki joillekin luonnonsuojelualueiden omistajille kiinteistöveron, muutoksia suojelualueiden kiinteistöverotukseen ei kuitenkaan ole tehty, verottaja kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliitto ihmettelee Verohallinnon uusia suojelualueita koskevia veropäätöksiä. Verohallinto on luokitellut uudelleen tietokannassaan olevia arvottomiksi katsottuja kiinteistöjä. Tämä seurauksena muun muassa ulkosaariston yksityisten luonnonsuojelualueiden omistajat ovat saaneet verottajalta tuhansien eurojen kiinteistöverolaskuja.

Luonnonsuojeluliiton mukaan menettely on arviontilain ja Verohallinnon omien ohjeiden vastaista. Suojelualueet on katsottu kiinteistöverotuksessa arvottomaksi niillä sijaitsevia rakennuksia lukuun ottamatta.

Näiden niiden tulisi olla jatkossakin, liitto vaatii. Tarvittaessa uuden hallituksen on lisättävä luonnonsuojelualueet kiinteistöverolain verovapaiden kohteiden joukkoon metsien ja vesialueiden rinnalle.

”Maanomistajia tulee palkita luonnonsuojelualueiden perustamisesta, ei rankaista lisäveroilla”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Lisäksi menettely on tavallisten kansalaisten kannalta kohtuuton, ympäristöjärjestö katsoo. Moni sai tietää verottajan rekisterimuutoksesta vasta kiinteistöverolaskun saatuaan. Ainoa keino korjata asia on hakea verotuspäätökseen oikaisua, mikä voi olla työlästä ja kallista.

Liitto vaatii, että suojelualueiden verotuspäätöksiin otetaan aikalisä asian selvittämiseksi. Rekisterimuutoksista tulisi kuulla maanomistajaa ennen verotuspäätöstä.

Verottaja: ”Mikään ei ole muuttunut”

Verohallinnosta korostetaan, että mikään luonnonsuojelualueiden kiinteistöverotuksessa ei ole muuttunut.

Kiinteistöverolain säännösten perusteella suojelualueet sisältyvät kiinteistöveropohjaan, mutta jos ne kuuluvat omistajallaan maa- tai metsätilakokonaisuuteen, niiden arvo on lakisääteisesti nolla. Eli käytännössä kiinteistöveroa ei määrätä näiltä ”muilta maatilatalouden mailta”.

Jos suojelualueen omistaja ei omista metsää tai maatalousmaata, vaan suojelualueen lisäksi vain rakennusmaata, voi tällainen pienialaisen suojelukohteen käsittävä kiinteistö kuulua kokonaan kiinteistöveron piiriin. Silloin suojelualueen pinta-alastakin tulee vero. Oikeuskäytännössä on katsottu, että suojelualue on tällöin veron piiriin kuuluvaa tontin suoja-aluetta, verottaja kertoo.

Verohallinto on tänä keväänä saaristokunnissa korjannut kiinteistöverotuksen perusteena olevia rekisteritietoja, ja joitakin aikaisemmin virheellisesti maatilaksi katsottuja kiinteistöjä on siirtynyt kokonaan kiinteistöverolle. Näissä kohteissa on mukana ollut pienialaisia suojelualueitakin.

Jos suojelualueiden verotukseen halutaan muutoksia, tarvitaan lakimuutoksia, Verohallinosta todetaan.

Lisätty Verohallinnon kanta (3.4. klo 14.50).

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat