Luvassa taas hyvä marjavuosi

Pitkittyessään helteet tekevät kuitenkin kypsästä mustikasta pienikokoista.

Mustikan kukinta on ollut hieman viime runsaampaa, ja pölytystulos ollut pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden hyvä, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke). Myös puolukka ja suomuurain ovat kukkineet tai kukkivat runsaana.

”Pölytystulos eli raakileiksi saakka päässeiden kukkien osuus on ollut keskimäärin lähes 70 prosenttia kun pitkäaikainen keskiarvo on alle 60 prosenttia. Olosuhteet ovat tähänastisten havaintojen perusteella olleet mustikan pölytykselle suotuisat”, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola.

Edellytykset toiselle hyvälle marjavuodelle ovat hyvät. Satonäkymät tarkentuvat, kun saadaan enemmän raakiletietoja marjahavainnot.fi-järjestelmästä.

”Puolukan ja suomuuraimen pölytyksen onnistumisesta ei ole vielä tuloksia. Eteläiseen Suomeen olisi myös hyvä saada sateita, sillä pitkittyessään helteet tekevät kypsästä mustikasta pienikokoista”, Peltola toteaa.

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään, joka löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät täältä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat