Männyn kysyntä yllätti taimitarhat

Halutuimpia taimia kevään istutuksiin olivat männyt ja kaksivuotiaat kuuset.

Taimitarhoilla on ollut kaikille kasvatetuille männyn taimille osoite tiedossa tänä keväänä jo varhain. Viimeisetkin männyt on käytännössä myyty vappuun mennessä.

”Tarhurit ovat varovaisia männyn kanssa, koska useimpina vuosina sitä on pikemminkin jäänyt käsiin”, sanoo Fin-Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen.

Pienikin lisäys kysynnässä näkyy helposti taimien saatavuudessa, koska taimia kylvetään tilauksia silmällä pitäen.

Taimien kysyntään ovat tänä keväänä saattaneet vaikuttaa rouste- ja ahavatuhot. Myös kylvettyihin männyn taimikoihin on tehty täydennystä.

”On keskusteltu myös siitä, olisiko jo pikkuhiljaa näkyvissä siirtyminen kuusesta muihin puulajeihin ilmastonmuutoksen vuoksi”, Salminen pohtii.

Kuusen on arvioitu kärsivän ilmastomuutoksesta mäntyä ja koivua enemmän.

Kaksivuotiaat kuusen taimet vähissä

Myös kuusen taimien menekki oli odotettua parempi. Kaksivuotiaat kuusen taimet loppuivat niin, että niitä korvattiin jonkin verran yksivuotiailla.

Joillakin taimitarhoilla kärsittin myös ahavasta ja pajun runsaan kukinnan aiheuttamista taimituhoista.

”Kaksivuotiaita kuusentaimia kysyttiin jonkin verran enemmän todennäköisesti täydennysistutuksiin”, arvioi toimitusjohtaja Tero Kauppinen Taimi-Tapiosta.

Taimi-Tapiosta kerrotaan, että uusia männyn taimieriä valmistuu noin kuukauden kulutta ja niitä aletaan toimittaa syysistutuksiin jo elokuussa. Myös Fin-Forelia arvioi, että taimia riittää hyvin syksyn istutuksiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat