Mänty kukkii tänä vuonna runsaasti, koivuallergikoille hyviä uutisia

Männyn luontaiselle uudistamiselle on vuoden kuluttua luvassa hyvät edellytykset.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa männyn kukkivan tänä vuonna hyvin koko maassa, kun taas kuusen kukintaan odotetaan voimakasta alueellista vaihtelua.

Koivun kukinta jää melko vaatimattomaksi, joten allergikoille on odotettavissa keskimääräistä helpompi kevät.

Keväällä varisevien männyn siementen määrä on yksi siemensatojen tarkasteluhistorian vähäisimmistä, eikä männyn taimettumista tulevana kesänä voida odottaa. Keväälle 2025 ennustetaan huomattavasti tätä vuotta parempaa siemensatoa koko maahan.

” Edellytykset männyn luontaiselle uudistamiselle ovat siten vuoden kuluttua hyvät, mikäli nyt puissa olevat pikkukävyt kehittyvät normaalisti”, toteaa tutkimusinsinööri Leena Aarnio Lukesta.

Tänä keväänä kuusen siementä varisee kohtalaisesti ja määrät vaihtelevat alueellisesti. Käpylaskentojen perusteella Pohjois-Suomessa varisee myös kohtalainen siemensato.

Siemenvarastojen täydentymiselle ei kuitenkaan kannata peräkkäisinä kuusen kukintavuosina asettaa kovin suuria odotuksia. Tiheän kukinnan vaikutuksesta myös tuhohyönteiskannat ovat korkealla, ja tämä verottaa kerättävän käpysadon määrää.

Hedenorkkolaskennan perusteella koivun kukinta tulee olemaan allergikkojen kannalta selvästi viimevuotista helpompi, joskaan ei aivan pölytön. Norkkojen keskimääräinen lukumäärä Etelä-Suomen koivuissa on vain noin puolet viime kevääseen verrattuna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto