Metsä Group kehittää sellun rinnalle pitkälle jalostettuja kuluttajatuotteita

Ensi vuonna harkinnassa kolme uutta tuotantolaitosta Äänekosken biotuotetehtaan kylkeen.

Äänekosken tehtaan uudella tuotantolinjalla puristetaan suoraan sellusta ruokapakkauksia vaihtoehdoksi muovisille kupeille ja lautasille. (Kuva: Metsä Group)
Äänekosken tehtaan uudella tuotantolinjalla puristetaan suoraan sellusta ruokapakkauksia vaihtoehdoksi muovisille kupeille ja lautasille. (Kuva: Metsä Group)

Äänekosken biotuotetehdas valmistui viisi vuotta sitten hyvään sellusuhdanteeseen, jota on jatkunut siitä pitäen. Etenkin Kiinassa ostajia on riittänyt.

”Jatkossakin Kiina ja yleensä kehittyvät markkinat tulevat olemaan meille merkittäviä”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Yrityksen tavoitteena ei kuitenkaan ole toimia vain raaka-ainetuottajana kaukomarkkinoille.

”Kiinan talouden kehitys heiluttaa koko maailmantaloutta ja se on syy, minkä takia uusien tuotteiden kehityksessä haemme nimenomaan lähempänä loppukuluttajaa olevia tuotteita.”

Niiden kysyntä on melko tasaista ja markkinat sijaitsevat etenkin Euroopassa.

Nykyään noin puolet Metsä Groupin liikevaihdosta tulee sellusta sekä sahatavarasta ja puolet pidemmälle jalostetuista tuotteista kuten ruuanlaittopapereista ja taivekartongista.

Kun Kemin uusi biotuotetehdas ensi vuoden lopulla alkaa tuottaa lisää selluloosaa, Hämälän mukaan tavoitteena on tasapainottaa tuotevalikoimaa täysin uusilla kuluttajatuotteilla.

Tätä varten Äänekosken biotuotetehtaan tontilla pyörii jo kaksi koelaitosta. Ensimmäisenä käynnistyi puupohjaisia tekstiilikuituja valmistava koetehdas, jossa kehitetään etenkin kuidunjalostuksen kemiallista prosessia.

”Täysin mullistava tuote”

Eilen vihittiin käyttöön 3D-kuitutuotteita valmistava koelaitos, jossa Metsä Group tekee yhteistyötä Valmetin kanssa. Tuotantolinjalla puristetaan suoraan sellusta ruokapakkauksia vaihtoehdoksi muovisille kupeille ja lautasille.

”Tämä on täysin mullistava tuote. Rakenne on kartonkia, mutta perinteisesti kartonki tehdään kartonkikoneella. Tässä saadaan samanlainen rakenne tehtyä eräprosessissa”, sanoo Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.

Linja on kokonaan automatisoitu. Valmiit astiat pakkaa robotti, joka aloittaa liimaamalla ensin pakkauslaatikon.

Tavoitteena on kehittää pakkauksille myös rasvaa ja kosteutta kestävä pinnoite, polymeeri, jota ei jätelaissa luokitella muoviksi.

Ilkka Hämälä arvioi, että vuoden kuluttua molemmista koetehtaista on saatu tarpeeksi kokemuksia, joiden perusteella päätetään jatkosta.

Kertopuutehtaasta päätös alkuvuodesta

Äänekosken biotuotetehtaan kylkeen on suunnitteilla myös kertopuutehdas, jolle Metsä Group haki elokuun alussa ympäristölupaa. Kertopuu valmistetaan liimaamalla yhteen havupuuviiluja palkeiksi ja levyiksi.

Tehtaan rakentamisesta päätetään Hämälän mukaan ensi vuoden alkupuolella.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat